Zaimović: BiH ima demografski gubitak od milion ljudi

Radiosarajevo.ba
Zaimović: BiH ima demografski gubitak od milion ljudi

Popis stanovništva pokazao je da BiH može funkcionirati kao država, ali su preliminarni rezultati otkrili koliku je populacijsku i demografsku štetu donio rat, izjavio je za Dnevni avaz Tarik Zaimović, profesor na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu i ekspert za popis.

Po njegovim riječima, popis je, bez obzira na konačan procent koji još nije poznat, pokazao i da su Bošnjaci, iako žrtve genocida, ostvarili pozitivan populacijski trend, prenosi Fena.

On ocjenjuje da su preliminarne rezultate popisa stanovništva u skladu s očekivanjima.

"Svi mi koji smo se i prije popisa bavili različitim oblicima ispitivanja i analizama znali smo da broj stanovnika u BiH ne može biti veći od 3,8 miliona. Populacijske analize koje su radili UNDP i drugi ukazivale su na to da je broj građana BiH znatno smanjen. Preliminarni rezultati bit će korigovani te u izvjesnoj mjeri smanjeni kada Agencija za statistiku počne s procesom unosa i obrade podataka", rekao je Zaimović. 

Istakao je da je, iako je na prvi pogled ukupan broj stanovnika umanjen za nešto više od 585.000, stvarni demografski gubitak mnogo veći.

"Prema populacijskim procjenama koje je 2008. godine radio UNDP da nije bilo rata, i s postojećim trendovima u BiH bi 2001. godine bilo više od 4,5 miliona stanovnika, a preračunato za 2011., ta brojka bila bi blizu 4,8 miliona. Znači, ukupan populacijski gubitak naše države veći je od milion ljudi", zaključuje Zaimović. 

Ako se na to dodaju specifičnosti postratnih migracijskih trendova s odlaskom mladih i obrazovanih ljudi, tada se, kaže on, moramo dobro zamisliti kakva je dugoročna strategija razvoja BiH.

"Osim toga, populacija nekih gradova, posebice u istočnoj Bosni, praktično je prepolovljena u odnosu na predratni broj, što može dovesti u pitanje ukupni opstanak tih zajednica", rekao je za Dnevni avaz Tarik Zaimović, profesor na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu i ekspert za popis.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak