Zagreb se ne miješa u formiranje vlasti u BiH

Radiosarajevo.ba
Zagreb se ne miješa u formiranje vlasti u BiH

Hrvatska se neće miješati u načine na koji će vjerodostojni predstavnici političkih stranaka konstitutivnih naroda u BiH formirati vlast, izjavio je danas u Sarajevu hrvatski ministar inostranih poslova Gordan Jandroković.

Jandroković je istakao da formiranje vlasti u BiH zavisi od njihove političke procjene, te da vjeruje da je za konačan dogovor u uređenju BiH za evroatlantsku perspektivu i za snažne reforme potreban vjerodostojni dogovor sva tri konstitutivna naroda.
 
''Hrvatska snažno podržava teritorijalni integritet i suverenitet BiH i istovremeno snažno zagovara evroatlantsku perspektivu BiH'', rekao je novinarima Jandroković na seminaru Evropske narodne stranke o interkulturalnom dijalogu, aktuelnim dešavanjima na Bliskom istoku i poziciji Balkana u kontekstu daljih integracija u Sarajevu.
 
On je podsjetio da su predsjednica Vlade Hrvatske Jadranka Kosor i predsjednik Ivo Josipović ranije u svom pismu naglasili važnost ravnopravnosti sva tri konstitutivna naroda u BiH u skladu sa Ustavom i Dejtonskim sporazumom i da njihovi predstavnici trebaju odlučivati o sudbini BiH.
 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak