Zabranjuju se protesti ispred zgrada vlada i parlamenata

Radiosarajevo.ba
Zabranjuju se protesti ispred zgrada vlada i parlamenata

Brojna udruženja i sindikati koji najavljuju niz uličnih protesta ovog ljeta, najvjerojatnije svoje nezadovoljstvo zbog smanjenja plaća i drugih primanja neće moći iskazati ispred objekata državnih i federalnih institucija vlasti u Sarajevu.

Slučajno ili ne, ali neposredno pred najavljeno organiziranje vala protesta u glavnom gradu BiH, kantonalne vlasti u Sarajevu pripremile su zakon o javnom okupljanju, koji će se uskoro naći u parlamentarnoj proceduri.

Precizna regulacija

Ovim propisom po prvi put se striktno regulira na kojim mjestima se mogu organizirati protesti i štrajkovi. Osim pred zdravstvenim i obrazovnim ustanovama, protestna okupljanja neće biti dopuštena ni ispred diplomatskih predstavništava i zgrada vlada i parlamenata.

Provedba ovog zakona značit će da se pred zgradom Vlade FBiH više neće događati scene poput nedavnih, kada su ratni vojni invalidi pokušali nasilno ući u zgradu Vlade, pri čemu su dvije osobe ozlijeđene i razbijen jedan prozor na zgradi.

Nema okupljanja

Iako kantonalne vlasti tvrde da donošenje ovog zakona nije povezano s najavama protestnih okupljanja tokom narednih mjeseci, činjenica je da će on itekako ograničiti organizatore protesta.

Ne samo da se demonstranti neće moći okupljati pred objektima institucija državne, federalne i kantonalne vlasti, već će im biti zabranjeno i blokiranje gradskih i prigradskih raskrsnica, što je do sada redovno bila prateća pojava svih protesta u Sarajevu. Zapravo, bit će definiran popis lokacija na kojima će isključivo biti dozvoljeno protestno okupljanje.

Uz to, organizatori protesta će svoja okupljanja morati najaviti barem sedam dana ranije. Za one koji se ne budu pridržavali ograničenja prilikom organiziranja protesta predviđene su i novčane kazne, čija se visina kreće od 1.000 do 9.000 maraka.

U Vladi Kantona Sarajevo tvrde kako je predlaganje ovakvog propisa prvenstveno u interesu građana, koji su proteklih godina, zbog različitih protestnih okupljanja i blokada ulica često bili spriječeni doći do radnih mjesta, stanova ili škola.

Reakcije sindikalnih organizacija se tek očekuju, ali je sigurno da neće biti nimalo pozitivne.

vecernji.hr/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak