Zabrana uzgoja životinja radi krzna, tehnički stupila na snagu 1. januara

N. K.
Zabrana uzgoja životinja radi krzna, tehnički je stupila na snagu s 1. januarom ove godine, a da li će tako ostati, odlučit će Predstavnički dom na jednoj od prvih sjednica 2018. godine.

"Prema Zakonu o zaštiti i dobrobiti životinja Bosne i Hercegovine, svi uzgajivači životinja radi proizvodnje krzna trebali bi zatvoriti svoje farme do naredne sjednice Predstavničkog doma", rekla je za Radiosarajevo.ba  Maida Šabeta, u ime inicijative Koalicija bez krzna.

Naime, ova činjenica znači da farme krzna koje nastavljaju s radom do konačne odluke Parlamentarne Skupštine BiH, rade nezakonito. A ukoliko Predstavnički dom odluči produžiti rok stupanja na snagu zabrane do 2028. godine, samim tim dodatno narušava pravnu sigurnost ove zemlje, uzimajući u obzir da bi se navedeni rok produžio u vrijeme kada je isti već na snazi.

Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba

Jasno je da se zakoni ne mogu primjenjivati retroaktivno, osim ukoliko tekstom novog zakona nije drukčije određeno, te s tim u vezi, te kako nam je rekla, Koalicija bez krzna će u narednom periodu poduzeti sve pravne radnje, kako bi se implementirala zabrana uzgoja krznašica i time sačuvala pravna sigurnost ove zemlje.

Također, ukoliko Predstavnički dom naknadno produži rok do 2028. godine, u BiH će doći nove farme iz zemalja u kojima zabrana stupa na snagu, posebno iz Holandije i Poljske, čije su farme poznate širom Evrope kao veliki zagađivači okoliša.

Naime, zabrana uzgoja životinja radi krzna donesena je 2008. godine s prijelaznim periodom do 1. januara 2018.godine, a trenutno je u parlamentarnoj proceduri Prijedlog zakona o izmjeni i dopuni Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja kojim se, kako nam je rekla Maida Šabeta, nastoji rok zabrane produžiti za dodatnih deset godina.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak