Zabrana ulaska Bošnjaka neprimjeren i tužan događaj

Radiosarajevo.ba
Zabrana ulaska Bošnjaka neprimjeren i tužan događaj

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić uputio je pismo predsjedniku Univerziteta Kolumbija Leeju C. Bollingeru.

Komšić u svom pismu ističe da je neugodno iznenađen diskriminirajućim odnosom organizatora povodom predavanja predsjednika bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska Milorada Dodika koje je održano na ovom univerzitetu, prema publici koja je imala namjeru prisustvovati ovoj manifestaciji.

Bošnjaci nisu pušteni na Dodikovo predavanje


"Pišem Vam ovo pismo kao osoba koja je imala čast i zadovoljstvo, u svojstvu predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine, održati na Univerzitetu Kolumbija posjećeno predavanje o prilikama u mojoj zemlji i perspektivama razvoja. Vrata Univerziteta su bila otvorena za sve zainteresirane, rado sam odgovorio na postavljena pitanja iz publike i nosim veoma dobre uspomene iz ove prilike na Univerzitetu Kolumbija. Podsjetit ću Vas da je to bilo samo dva dana nakon medijski izuzetno eksponiranog gostovanja iranskoga predsjednika Ahmadinedžada na Vašem Univerzitetu", napisao je Komšić.

Predsjedavajući Komšić smatra da je time grubo narušen temeljni princip jednakosti građana, koji je sadržan i Ustavu BiH i u Ustavu SAD-a, kao i slobode izražavanja, javnosti rada novinara i javnih djelatnika.

"Volio bih da saznam da li Univerzitet Kolumbija kao institucija stoji iza ovakvog postupka organizatora predavanja. Nakon toga bih mogao odrediti svoj konačni stav prema ovom neprimjerenom i tužnom događaju", navodi se između ostalog u pismu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića, koje je dostavljeno i ambasadoru Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini.

Na naš upit o stavu Ambasade SAD-a u BiH o ovom događaju dobili smo odgovor koji glasi:

"Događaj u New Yorku organizovao je privatni univerzitet, bez bilo kakvog učešća Vlade Sjedinjenih Američkih Država. Molimo Vas da se za dodatna  pitanja obratite Columbia univerzitetu."

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak