Za zločin u Bugojnu 15 godina zatvora

Radiosarajevo.ba
Za zločin u Bugojnu 15 godina zatvora

Apelaciono vijeće Suda Bosne i Hercegovine osudilo je Senada Dautovića na sedam, a Nisveta Gasala i Musajba Kukavicu na po četiri godine zatvora za zločin nad hrvatskim zarobljenicima u Bugojnu 1993. i 1994. godine. 

Nakon obnovljenog suđenja, oni su proglašeni krivima za mučenje i nečovječno postupanje prema zarobljenicima hrvatske nacionalnosti u većem broju zatočeničkih objekata. 

U ovoj presudi, Apelaciono vijeće je primijenilo Krivični zakon iz bivše Jugoslavije. 

Dautović je bio načelnik policije u Bugojnu i član ratnog Predsjedništva, Gasal upravnik logora na stadionu "Iskra", gdje je bilo zatočeno oko 300 Hrvata, a Kukavica komandir obezbjeđenja u ovom objektu. Prvostepenom presudom iz novembra 2011. godine Dautović je bio osuđen na 13, a Gasal šest godina zatvora, dok je Kukavica bio oslobođen. 

Na presudu Apelacionog vijeća, žalbu može uložiti jedino Kukavica jer je prvostepenom presudom bio oslobođen krivice, javio je BIRN - Justice Report.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak