Za stanove demobilisanih boraca 9.5 miliona KM

Radiosarajevo.ba
Za stanove demobilisanih boraca 9.5 miliona KM


Ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Nedžad Ajnadžić i direktor Fonda KS za izgradnju stanova Fuad A. Damadžić potpisali su danas Sporazum o zajedničkom ulaganju/udruživanju sredstava za finansiranje izgradnje stanova u privatnoj svojini za period od 2011. do 2013. godine namijenjenih pripadnicima boračke populacije Kantona Sarajevo.

„Sretni smo jer na rođendan Sarajeva započinjemo realizaciju još jednog izuzetno značajnog projekta kojim ćemo osigurati trajno rješavanje stambenog pitanja za 112 pripadnika boračke populacije”, kazao je nakon potpisivanja ministar Ajnadžić, te najavio da će resorno Ministarstvo u saradnji sa ostalim ministarstvima u Vladi KS uskoro započeti novi projekt izgradnje stanova koji se neće dodjeljivati u trajno vlasništvo, već na doživotno korištenje boračkoj populaciji.

Potpisivanju Sporazuma prisustvovao je i premijer Kantona Sarajevo Fikret Musić koji je, ovom prilikom, uputio iskrene čestitke građanima Kantona Sarajevo povodom rođendana našeg grada, te dodao:

“Veliko mi je zadovoljstvo što prisustvujem početku realizacije ovog projekta baš na današnji dan. Sretan sam što uspješno nastavljamo sa primjenom Zakona o dopunskim pravima boraca KS i kroz realizaciju ovog projekta, ali ovu priliku želim iskoristiti i apelirati prema bankama da maksimalno ublaže svoje kriterije, i omoguće lakšu kupovinu stanova boračkoj populaciji, ali i drugim posebnim kategorijama u KS.”

Naglašeno je da je ukupna vrijednost ovog projekta 9.434.996,40 KM, te da će se izgradnja pomenutih stanova vršiti na lokalitetu Rosulje, Općina Vogošća. I ovaj put, pravo na ove stanove imat će lica koja pripadaju jednoj od kategorija boračke populacije Kantona Sarajevo, a koja ispunjavaju uslove iz člana 39. Zakona o dopunskim pravima boraca. Ovdje se podrazumijevaju lica - RVI I grupe, RVI radno nesposobni po istom osnovu po kojem su stekli svojstvo RVI, roditelji šehida/poginulih boraca, djeca šehida/poginulih boraca bez oba roditelja, te supruge šehida/poginulih boraca mlađe od 45 godina starosti.

Ministarstvo za boračka pitanja KS je ponovno za partnera u osiguranju i udruživanju sredstva odabralo Fond Kantona Sarajevo za izgradnju stanova.

“Naša dugogodišnja saradnja se pokazala izuzetno uspješnom. Ministarstvo je na vrijeme reagiralo, jer se potpisivanje ovog sporazuma dešava na početku građevinske sezone tako da nama preostaje dovoljno lijepog vremena za izgradnju ovih stanova”, istakao je direktor Damadžić, saopšteno je iz Vlade Kantona Sarajevo.

Današnjem potpisivanju su prisustvovali i predsjednici kantonalnih boračkih udruženja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak