Za šta je Mladić tačno optužen (DOKUMENT)

Radiosarajevo.ba
Za šta je Mladić tačno optužen (DOKUMENT)

Ratko Mladić je bio vrhovni komandant Vojske Republike Srpske, tokom rata u BiH, od 1992 – 1995. godine.
 
Prva optužnica protiv njega je podignuta već 1995. godine, kada se on skupa s Radovanom Karadžićem teretio za genocid, zločine protiv čovječnosti i ratne zločine koji uključuju kampanju snajperskog ubijanja građana Sarajeva. 

Haaški dokument o predmetu Mladić
 
Mladić, nekadašnji komandant Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS), godinama se skrivao, uglavnom u Srbiji, a Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (MKSJ/ICTY) je raspisao potjernicu za njim. 
 
U kasnije izmijenjenoj optužnici, od maja 2010., Mladić se tereti u 11 tačaka za genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenja zakona i običaja ratovanja, koji se tiču etničkog čišćenja na području BiH između 1992. i 1995. godine, kampanju terora građana Sarajeva, uzimanje talaca i genocid počinjen u Srebrenici u julu 1995. godine. 
 
Prethodna optužnica protiv Mladića sadržavala je 15 tačaka, a iz Tužilaštva naglašavaju da “nije došlo do smanjenja broja opština”, već samo do “restrukturiranja navoda optužnice”. 
 
Ratko Mladić se spominje i u optužnici protiv Radovana Karadžića kao “jedan od ključnih saučesnika u udruženom zločinačkom poduhvatu (UZP)”, te je Tužilaštvo u Haagu predložilo “izjednačenje navoda optužnica protiv Karadžića i Mladića”.
 
“Na taj način, predložena optužnica bi omogućila spajanje ovih predmeta, u slučaju da se Mladić uhapsi u razumnom vremenskom roku. S obzirom da su Karadžić i Mladić glavni članovi UZP-a u obje optužnice, oni bi bili jako prikladni za spajanje”, ističu u Tužilaštvu. 
 
Suđenje Karadžiću, nekadašnjem predsjedniku Republike Srpske i vrhovnom komandantu njenih oružanih snaga, za genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja, započelo je u oktobru 2009. godine. Karadžić je u bjekstvu bio više od deset godina.
 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak