Za 'elitna odjeljenja' odgovorne same škole

Radiosarajevo.ba
Za 'elitna odjeljenja' odgovorne same škole

 

Medijski naslovi u posljednjih nekoliko dana vezani za formiranje i postojanje tzv „elitnih razreda“ bili su tema vanrednog sastanka sinoć održanog u prostorijama Građanskog edukativnog centra  u Tuzli.

Naime Građanski Edukativni Centar (GEC) kao nacionalna organizacija koja se bavi svim vidovima odgojno-obrazovnih djelatnosti ističe da veoma često zaboravljamo prava djece zbog kojih zapravo i postoje osnovne škole a sjetimo se samo kada se pojave problemi što je i više nego licemjerno. U Izvještaju kampanje GLEDAMO VAS koju je nedavno sprovela ova bosasnkohercegovačka organizacija navodi se između ostalog da su prisutne određene negativne pojave koje u velikoj mjeri naraušavaju prava djece shodno Međunarodnoj konvenciji o pravima djeteta a odnose se na: Privatnost, sigurnost u školama,prijevoz učenika, težinu školskih torbi, promjene nastavnika, prava djece pripadnika nacionalnih manjina, prava djece s poteškoćama u razvoju i poremećajima u ponašanju kao i nasilje među djecom i mladima. O ovakvim pojavama se izuzetno malo ili nikako govori u javnosti što je uistinu nedopustivo.

U GEC-u smatraju da shodno Zakonu, svako dijete ima jednako pravo pristupa i jednake mogućnosti učešća u odgovarajućem obrazovanju, bez diskriminacije na bilo kojoj osnovi. Jednak pristup i jednake mogućnosti podrazumijevaju osiguranje jednakih uslova i prilika za sve, za početak i nastavak daljeg obrazovanja. Odgovarajuće obrazovanje podrazumijeva obrazovanje koje, u skladu s utvrđenim standardima, osigurava djetetu da na najbolji način razvije svoje urođene i potencijalne umne, fizičke i moralne sposobnosti na svim nivoima obrazovanja. Obrazovna institucija ne smije vršiti diskriminaciju u vezi sa:uslovima prijema; odbijanjem prijema; načinom pružanja usluga i beneficija; isključenjem iz procesa obrazovanja; vrednovanjem dostignutih rezultata u toku obrazovanja.

No ukoliko uistinu postoje tzv.“elitna odjeljena“ onda na sceni imamo direktno kršenje Zakona o osnovnom odgoju i obrazovanju odnosno evidentnu diskriminaciju učenika. Držimo da su za postojanje i formiranje tzv. „elitnih odjeljenja“ jedini krivci uprave osnovnih škola koje i donose odluke o formiranju odjeljenja i njihovom sastavu.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak