Za eksploziju u KCUS nije kriv plin

Radiosarajevo.ba
Za eksploziju u KCUS nije kriv plin


Ibrahim Dilberović, radnik Kliničkog centra u Sarajevu, poginuo je, a Almir Lalić je lakše povrijeđen ueksploziji koja se desila u popodnevnim satima u glavnoj kotlovnici KCUS-a, a nesreća se desila tokom redovnog godišnjeg remonta kotlova u glavnoj kotlovnici.

"U ovoj kotlovnici je pet kotlova. Remontovana su dva i tokom remonta trećeg kotla došlo je do eksplozije. Dilberović je ostao na mjestu mrtav, a Lalić ima samo ogrebotinu na licu. Zadržan je na posmatranju iz predostrožnosti zbog pretrpljenog šoka", rekla je Biljana Jandrić, glasnogovornica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu.

Jandrić ne zna da se ikad nešto slično desilo u krugu KCUS, pišu Nezavisne. Kaže da su, osim policije i tužioca, na uviđaj došli mnogi vještaci i inspekcije kako bi se utvrdilo šta je uzrokovalo eksploziju u zgradi u kojoj su, uz kotlovnicu, smješteni kuhinja, vešeraj i kancelarijske prostorije.

Glasnogovornica KCUS-a pretpostavlja da curenje plina nije uzrokovalo eksploziju, jer bi u tom slučaju cijela zgrada odletjela u zrak.

"Ovdje su i stručnjaci za gas, pa i dimnjačar. Nadamo se da ćemo brzo imati službeni izvještaj. Čula sam da je poginuli sa brusilicom bio kraj kotla, a šta je njom radio reći će vještačenje", dodala je Jandrić.

Strahovita detonacija

Radnik službe održavanja KCUS-a rekao je za Nezavisne da je oko 13.40 čuo strahovitu detonaciju nakon koje je odmah utrčao u zgradu odakle se ona čula.

"Ušao sam i vidio da je Ibrahim već mrtav. Radio je na kotlu koji je na visini od skoro deset metara, odakle ga je detonacija bacila na tlo. Navodno je brusilicom sjekao neku cijev. Drugi kolega u vrijeme izbijanja eksplozije bio je na tlu i prošao je sa ogrebotinom na licu", ispričao je ovaj radnik.

Kaže da su kotlovi u glavnoj kotlovnici KCUS ogromnih dimenzija, veličine cisterni za gorivo i da sama kotlovnica za pogon koristi i plin i mazut.

"Tokom ovog perioda, kada nije zima, u funkciji su samo dva kotla koji obezbjeđuju toplu vodu za klinički centar, a tri su isključena, jer je prošla sezona grijanja. Nakon provjere plinskih instalacija rečeno je da curenje gasa nije uzrok ovoga što se desilo", rekao je radnik službe održavanja.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak