Za domaćinstva struja skuplja i do 47,4 posto?

Radiosarajevo.ba
Za domaćinstva struja skuplja i do 47,4 posto?


Struja bi u Federaciji Bosne i Hercegovine (FBIH) mogla poskupiti i do 47,4 posto, a ne 30 kako do sada iznošeno u javnosti, upozoravaju iz Saveza udruženja potrošača BiH.

Prema pisanju Dnevnog avaza zamajavani su učesnici javnih rasprava, koje je organizovala Regulatorna komisija za električnu energiju FBiH, a povodom zahtjeva "Elektroprivrede BiH" za korekciju cijena.

Oni navode da javnosti i građanima nikada nije jasno rečeno da ova kompanija traži da poskupljenje za domaćinstva bude 47,4 posto!

"Svi učesnici javnih rasprava koji nisu iz FERK-a i EPBiH zamajavani su do posljednjeg dana. Uvijek je spominjan samo prosječni porast cijena od 13 do 21 posto kojim bi se obezbijedio potrebni ukupni prohod da EPBiH ne bude u gubitku. No, oni nisu tražili da struja poskupi svim potrošačima", rekla je za Dnevni avaz Gordana Bulić, predsjednica Upravnog odbora Saveza.

Prema njenim riječima da bi se namaknulo prosječno povećanje cijene od 21 posto, oni su zatražili da domaćinstvima, na koja ide 50 posto ukupne potrošnje struje, ovaj energent poskupi za 47,4 posto. 

Bulić je navela da niko ne koliko poskupljenje će odobriti FERK, te dodaje da će biti previše ako to bude i 30 posto, jer građani, u sadašnjoj situaciji, mogu podnijeti povećanje od 12 do 13 posto.

Zbog EU ukidanje unakrsnog subvencioniranja

Predsjednica Upravnog odbora Saveza udruženja potrošača BiH upozorava da EPBiH traži i ukidanje unakrsnog subvencioniranja koje je preneseno iz prošlog sistema, pa je domaćinstvima struja prodavana po nižoj, a industriji i proizvođačima po višoj cijeni.

"EU takav način podjele ne priznaje i kod njih kilovat-sat električne energije košta jednako za sve kupce. Zato EU pritišće BiH da se te razlike iznivelišu, ali smatramo da je za to još rano, jer nemamo nikakvu socijalnu strategiju", prenosi Avaz riječi Gordane Bulić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak