Za boravak u BiH strancima treba 150 KM dnevno

Radiosarajevo.ba
Za boravak u BiH strancima treba 150 KM dnevno

Svaki stranac koji ulazi u Bosnu i Hercegovinu, za svaki dan boravka u našoj zemlji, mora raspolagati sa najmanje 150 KM.

Odlučilo je ovo danas ponovno Vijeće ministara BiH, i to opet na prijedlog Ministarstva sigurnosti naše zemlje. Odluka je definirala da stranci moraju, za svaki dan boravka u BiH, imati ili 150 KM ili protuvrijednost u stranoj konvertibilnoj valuti

Vijeće ministara BiH  danas je na sjednici u Sarajevu, na prijedlog Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice, donijelo je Odluku o izmjeni Odluke o imenovanju članova Odbora za Rome pri Vijeću ministara BiH. U Odbor za Rome, koji broji 22 člana, imenovani su: Ivica Drmać, Miroslav Tomić, Amra Trnka – Oručević, Stanislava Tanić, Sadeta Škaljić, lvan Tavra, Boris Pupić, Samra Filipović - Hadžiabdić, Ivica Mladina, Drago Vuleta, Enes Šerifović, Dragiša Radić, Melina Halilović, Sead Džemaili, Mehmed Mehić, Sabahudin Tahirović, Haziri Ramadan, Šaha Ahmetović, Snježana Mirković, Jasmina Hakić, Jadranko Durić i lndira Bajramović.

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva komunikacija i prometa, usvojilo je Izvješće sa sastanka Mješovitog povjerenstva po Ugovoru između Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske o međunarodnom cestovnom prometu, koji je održan 26. i 27. rujna 2013. godine u Sarajevu. Ministarstvo komunikacija i prometa BiH upoznat će sve relevantne subjekte u vezi s aktivnostima i zaključcima Mješovitog povjerenstva.  Na sastanku je, između ostalog, podržan prijedlog bh. izaslanstva da se u 2014. godini broj dozvola za prijevoz robe za i iz trećih država s dosadašnjih 7.000 poveća za 1.000, tako da će iznositi 8.000 dozvola.

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva sigurnosti, prihvatilo je i Izvješće o radu Operativne radne skupine za borbu protiv ilegalne trgovine oružjem u Bosni i Hercegovini za razdoblje 8. 5. – 31. 12. 2013. Godine, saopćeno je.

Prema Izvješću, ukupno su pronađena 5.094 komada dobrovoljno predanog i oduzetog oružja i minsko-eksplozivnih sredstava (MES), od čega je 3.112 komada oružja i MES-a (62 posto) dobrovoljno predano i pronađeno, dok je po kantonalnom zakonodavstvu oduzeto 127 komada oružja (2 posto), po zakonodavstvu entiteta i Brčko Distrikta oduzeta su 1.823 (36 posto), a po zakonodavstvu BiH oduzeta su 32 komada oružja (1 posto). Nadležnim tužiteljstvima u BiH podneseno je 613 izvješća o počinjenom kaznenom djelu, a prijavljeno je 775 osoba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak