YIHR BH: Zašto bh. zakonodavci žele olakšati poziciju osuđenika?

Radiosarajevo.ba
YIHR BH: Zašto bh. zakonodavci žele olakšati poziciju osuđenika?

Nakon što je u novembru 2013. Dom naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine po hitnom postupku usvojio Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o krivičnom postupku BiH, isti će se naći na dnevnom redu sjednice Predstavničkog doma zakazanoj za 23. januar.  

Predložene izmjene tiču se člana 327, koji uređuje ponavljanje postupka u korist osuđenog.

Tim su se povodom oglasili iz Inicijative mladih za ljudska prava Bosne i Hercegovine (YIHR BH) koji navode kako je ovdje sporno „uvođenje proširenog tumačenja, gdje se može zatražiti obnova postupka za osuđene 'u drugim predmetima o kojima Evropski sud za ljudska prava nije raspravljao', time povezujući presude Evropskog suda za ljudska prava sa predmetima o kojima isti nije raspravljao“. 

„Jednostavno rečeno, Evropski sud za ljudska prava u predmetima Maktouf i Damjanović protiv Bosne i Hercegovine utvrdio je povredu prava na pravično suđenje radi primjene Krivičnog zakona BiH koji u vrijeme počinjena ovih zločina nije važio. Međutim, u presudi je naglašeno da se ova povreda ima utvrđivati u svakom pojedinačnom predmetu odvojeno. 

Namjera predlagača je uvođenje direktne primjene sudske prakse Evropskog suda za ljudska prava u zakondavstvo države Bosne i Hercegovine, što je nezabilježen slučaj, te istovremeno za rezultat može imati zloupotrebu i pogrešno tumačenje onoga što presude nalažu“, navode iz YIHR-a.  

Nedostatak pažnje i adekvatnog informiranja javnosti, zbog čega je ovakav prijedlog već prošao Dom naroda, direktno utiče na zaštitu vladavine prava, pravne sigurnosti, te konačno ugrožava žrtve počinjenih ratnih zločina i u suprotnosti je sa principom individualnom odgovornošću pojedinca, smatraju u organizaciji. 

Stoga, YIHR BH još jednom podvlači da je licima kojima se trenutno obnavlja postupak pred Sudom BiH već utvrđena krivična odgovornost za počinjena krivična djela u periodu od 1992-1995, te da u sistemu pravosuđa gdje je pozicija žrtve zanemarena, čini se sramotnim da se insistira na nastavku olakšavanja pozicije počinilaca ovih zločina.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak