WWF: Poštovati standarde radi smanjenja zagađenja zraka

Radiosarajevo.ba
WWF: Poštovati standarde radi smanjenja zagađenja zraka

Povodom enormnog zagađenja zraka u Sarajevu, Zenici, Tuzli i drugim bosanskohercegovačkim gradovima, što je kulminiralo u drugoj polovici decembra ove godine, reagirala je i vodeća svjetska organizacije za zaštitu okoliša WWF, javlja Anadolu Agency.

Iako naglašavaju da u ovom trenutku nemaju dovoljno podataka o tome koji su glavni razlozi takvog zagađenja, u komentaru za Anadolu Agency iz Mediteranskog programa WWF-a su pozvali na poštivanje standarda.

"WWF u svakom slučaju poziva na što više standarde u industriji, na instalaciju prečišćivača, implementaciju IPPC Direktive, smanjenje CO2 i emisije PM čestica", ističu u WWF. 

Dodali su kako je pitanje održivog urbanog transporta definitivno veće pitanje s kojim se suočava većina velikih gradova u svijetu, a posebno oni koji se nalaze u kotlinama, poput Sarajeva.

"Kao što znate, jednostavnih rješenja nema, potreban je strukturni pristup koji će uzeti u obzir sva područja te tematike: biciklistička infrastruktura, zeleni pojasevi, zatvaranje strogog centra za aute i osnivanje pješačkih zona, promocija javnog prijevoza i njegova subvencija", naveli su u WWF.

Proteklih dana u više bh. gradova je zabilježeno enormno zagađenje zraka. Kako prenose lokalni mediji, u jednoj mjernoj stanici u Sarajevu koncentracija ugljenmonoksida u zraku iznosila 11.000  mikrograma po kubnom metru. Višednevne kritične koncentracije zagađenja zraka su povećane i u Zenici i Tuzli.

U Tuzli je zbog emisije sumpordioksida zagađenje zraka bilo kritično, dok je ugljenmonoksid izmjeren u prekomjernom stepenu koncentracije.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak