William Hague nije opisao rat u BiH kao 'građanski'

Radiosarajevo.ba
William Hague nije opisao rat u BiH kao 'građanski'

William Hague
, ministar vanjskih poslova Velike Britanije, nije opisao rat u Bosni i Hercegovini kao 'građanski rat'. Reakcija je ovo Britanske ambasade u našoj zemlji na netačne navode, objavljene sinoć na FTV-u, Hagueove izjave u vezi sa situacijom u Siriji, .

Usporedba je napravljena u vezi sa taktikom koju trenutno koristi režim u Siriji protiv civila i taktike koja je korištena u ratovima na Balkanu. Kao što je Hague rekao juče u Parlamentu: 'Sirijska vojska okružuje i bombarduje gradove teškom artiljerijom, a onda pušta militantne grupe da terorišu i ubijaju civile u njihovim domovima. Ove namjerne militantne taktike strahovito podsjećaju na one na Balkanu devedesetih'“, stoji u saopćenju.

„Britanija posebno osuđuje svaki pokušaj negiranja genocida koji se desio u Srebrenici, što je činjenica koju su potvrdile presude Međunarodnog krivičnog tribunala za bivšu Jugoslaviju te Međunarodnog suda pravde“

Nadalje, ističe se, Vlada Ujedinjenog Kraljevstva osuđuje bilo koji pokušaj da se minimizira ili ospori veličina zločina počinjenih tokom rata u BiH.

„Pozivamo sve odgovorne vođe da se suoče sa prošlošću i da ono što se desilo otvoreno i iskreno prepoznaju. Takvo prepoznavanje je ključni preduslov za pomirenje i napredak, kako u ovoj zemlji, tako i u regionu“, zaključuje se u saopćenju.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak