Westendorp: Bh. političari nikada nisu bili na nivou

Radiosarajevo.ba
Westendorp: Bh. političari nikada nisu bili na nivou


Sjećate li seCarlosa Westendorpa? Taj je Španac bio visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH. Ostat će upamćen po tome što je nametnuo državnu zastavu koju koristimo i danas.

Danas je predsjednik Madridskog kluba, koji okuplja aktuelne i bivše državnike iz cijelog svijeta. U razgovoru za Anadoliju, Westendorp je pozvao bh. političke lidere da se ujedine oko zajedničkih interesa građana.

"Moj apel liderima u BiH je da sačuvaju jedinstvo zemlje. Ujedinjeni ste jači nego razdvojeni. U današnjem kompleksnom svijetu biti podijeljen je hendikep. Sada važi pravilo: što veće, to bolje. Jedinstvena država i ujedinjen ekonomski prostor su ključni za opstanak i razvoj Bosne", poručio je Westendorp.

Iako je poziciju visokog predstavnika u BiH napustio prije 13 godina, Westendorp je kazao da nikada nije prestao pomno pratiti zbivanja u BiH.

"Volim tu zemlju i njene predivne ljude", naglasio je španski diplomata. "Vjerujem da će BiH, uprkos svemu, biti ujedinjena, prosperitetna i demokratska zemlja. To će se sigurno desiti jer bosanski narod, nakon svega što je proživio, to zaslužuje. U Bosni me nikad nisu oduševljavali političari, jer nisu bili na nivou zadatka, ali uvijek su me oduševljavali ljudi. Obični ljudi, mladi i stari, koji su izgubili sve, a tako su dobri i puni života. Bosna zaslužuje bolju poziciju u svijetu i mnogo više poštovanja", istakao je Westendorp i dodao da političari moraju početi raditi za dobrobit naroda.

"Ja znam da se godinama traži neki bh. Nelson Mendela. Nisam ga vidio u vrijeme mog mandata, a ne vidim ga ni danas u Bosni. Ni ja, nažalost, nisam mogao biti Nelson Mendela", kazao je Westendorp.

Ovaj nekadašnji ministar vanjskih poslova Španije, kao visoki predstavnik u BiH, iskoristio je ovlasti koje je imao prema Daytonskom mirovnom sporazumu i u prvim godinama nakon rata donio odluke o novoj zastavi i himni, nakon što je propao pokušaj da se bh. političari o tome dogovore. Westendorp je ponosan kad vidi zastavu BiH ispred zgrade UN-a u New Yorku i na svim drugim mjestima.

"Moj doživljaj Bosne i njene zastave je vrlo emotivan. Uspjeli smo kreirati zastavu koju svako može doživjeti kao svoju, prihvatiti je i voljeti. Organizirali smo natječaj za dizajn zastave. Originalno, zastava je bila u bijelo-plavoj kombinaciji kako bi asocirala na boje UN-a, ali ja sam pitao zašto ne bismo boje UN-a zamijenili bojama Evropske unije. Na kraju zastava BiH postala je žuto-plava, kao što je i zastava EU, i svi su je prihvatili", prisjetio se Westendorp.

On ne žali mnogo što himna Bosne i Hercegovine i nakon 13 godina nema tekst. Podsjeća da je isti slučaj sa Španijom.

"Ni himna moje zemlja nema tekst. Znam da bi sportisti i mnogi drugi u BiH voljeli da njihova himna ima riječi i da mogu pjevati kad državna reprezentacija igra fudbalski meč ili kad nastupa na Olimpijskim igrama. Konsultirajte građane i umjetnike i neka parlament odabere tekst koji će svima odgovarati", poručio je Westendorp.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak