Vrhovni sud 'seks-aferu' vratio na početak

Radiosarajevo.ba
Vrhovni sud 'seks-aferu' vratio na početak


Seks-afera Pravni fakultet – ne postoji. Ili je barem vraćena na početak. Nakon više od pet godina.

Ponoviti postupak

Vrhovni sud Federacije BiH jučer je poništio presudu Kantonalnog suda u Tuzli, kojom je Jasmin Mašić, vozač uposlen u Vladi Kantona, a koji je vozio profesore sarajevskog Univerziteta, osuđen na dvije godine zatvora zbog navođenja na prostituciju.

Podsjetimo, prema sada već nevažećoj presudi, Mašić je profesorima Pravnog fakulteta Sarajevo, koji su radili na izmještenom odjeljenju u Tuzli, podvodio studentice, koje su profesori seksualno iskorištavali, nudeći zauzvrat prolazne ocjene.

Da je presuda poništena potvrdio je za Dnevni avaz, Mašićev advokat Tomislav Ljubić. On navodi da je razlog ovakvoj odluci Vrhovnog suda to što je Kantonalni sud otvorio pretres nakon što je ukinuta presuda Općinskog suda Tuzla.

„Konstatirana je nezakonitost u odlučivanju Kantonalnog suda, usvojeni su razlozi žalbe, i predmet je vraćen na ponovni pretres“, kazao je Ljubić.



Ali, Mašić nije oslobođen

Ipak, sve ovo ne znači da je Mašić nevin čovjek! Odlukom Vrhovnog suda postupak je samo vraćen na početak.

Na osnovu sada već poništene presude, podsjetimo, Senat Univerziteta u Sarajevu, na zahtjev kantonalnog ministarstva obrazovanja i nauke, izrekao suspenzije profesorima Bajri Goliću, Zdravku Lučiću i Sanjinu Omanoviću.

Advokat Ljubić tvrdi da se u izrijeku poništene presude ne spominje da je Mašić podvodio studentice profesorima. To je, ipak, netačno. Portal Radiosarajevo.ba posjeduju presudu, a dijelove koji demantiraju Mašićevog advokata pročitajte ovdje.



Vjerovati Lučiću ili studenticama

Profesor Zdravko Lučić kazao je za Avaz da je ova presuda dokaz da u ovoj zemlji ima hrabrih sudija i pravde.

„Pozivam ministra obrazovanja KS Emira Suljagića i rektora Univerziteta u Sarajevu Frauka Čaklovicu kao i sve članove Etičkog komiteta i Senata Univerziteta da objasne javnosti kako su na osnovu nepravomoćne presude donijeli odluku o mojoj suspenziji“, kazao je Lučić.

Ipak, Lučić obmanuje javnost. Odluka Etičkog komiteta nije donešena na osnovu pravomoćnosti presude, jer se presuda pravno nije ni odnosila na njega i kolege mu Golića i Omanovića. Etički komitet i Senat povjerovali su, s razlogom, kao i najveći dio javnosti, iskazima seksualno iskorištenih studentica.

Na javnosti ostaje, dok postupak potraje u narednih pet ili deset godina, kao i svaki postupak protiv moćnika, da izabere: da li će vjerovati Lučiću i Goliću ili iskazima studentica.

Ako ima imalo pravde, Lučić, Golić i Omanović trebali bi uskoro dobiti vlastitu optužnicu, pa i presudu. Istragu protiv njih, upravo zbog seks-afere, vodi Tuzlansko kantonalno tužilaštvo, a optužnica bi trebala biti uskoro.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak