Vremenska prognoza za 8. mart: Meteorolozi najavljuju pljuskove za vikend, a bit će i novog snijega

0
Radiosarajevo.ba
Vremenska prognoza za 8. mart: Meteorolozi najavljuju pljuskove za vikend, a bit će i novog snijega

U Bosni u petak ujutro, 8.marta, pretežno oblačno vrijeme. Na području Hercegovine je umjerena naoblaka.

Temperature zraka izmjerene u 7 sati (°C): Bjelašnica -5; Ivan Sedlo i Livno 1; Sokolac 2; Bihać, Bugojno, Drvar, Široki Brijeg i Trebinje 3; Sarajevo i Srebrenica 4; Banja Luka, Bijeljina, Gradačac, Sanski Most, Tuzla i Zenica 5; Doboj i Mostar 6; Neum 7°C.

Danas u Bosni pretežno oblačno vrijeme. Više sunčanog vremena na području Hercegovine. Povremeno slaba kiša ili slabiji lokalni pljuskovi su mogući širom zemlje. Vjetar slab istočnog i sjeveroistočnog smjera. Sredinom dana u Hercegovini vjetar mijenja smjer na jugo. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 7 i 12°C, na jugu zemlje do 15°C.

Tragedija u Olimpijskom selu: Trener preminuo od srčanog udara

U Sarajevu djelomično vedro. Slaba kiša je moguća u drugoj polovini dana. Najviša dnevna temperatura zraka oko 10°C.

BIOMETEOROLOŠKA PROGNOZA Dodatna stabilizacija vremenskih prilika povoljno će djelovati na većinu ljudi, a hronični bolesnici i meteoropati trebali bi osjetiti olakšanje. Temperature će tokom jutra biti niže u odnosu na protekli period, ali ne suviše, čemu bi trebali posvetiti pažnju i prikladnije se odjenuti. U dijelu Bosne, nešto duže zadržavanje naoblake i pojava magle u prijepodnevnim satima, mogu uzrokovati manje poteškoće osjetljivim osobama. U nastavku dana ugodnije u cijeloj zemlji, uz više sunca i postepeno zatopljenje.

Objavljena je prognoza do utorak:

U subotu 9. 3. 2024. u Bosni i Hercegovini pretežno oblačno vrijeme. Kiša će češće padati na području Hercegovine i jugozapadu Bosne. U većem dijelu Bosne povremeno i lokalno slabije padavine. Vjetar slab do umjerene jačine južnog i jugoistočnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 1 i 5°C, na jugu zemlje do 9°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 9 i 15°C. 

U nedjelju 10. 3. 2024. umjereno do pretežno oblačno vrijeme. Povremeno se očekuju pljuskovi na području Hercegovine i jugozapadu Bosne. Vjetar umjeren i jak južnog smjera. Mogući su i olujni udari juga. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 5 i 9°C, na jugu zemlje do 12°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 12 i 18°C.

Meteorolozi najavili: Stiže snijeg, evo u kojim dijelovima BiH se očekuje promjena vremena

U ponedjeljak 11. 3. 2024. u Bosni i Hercegovini pretežno oblačno vrijeme sa kišom i pljuskovima. Na vrhovima planinama će padati i snijeg. Jakog juga može biti još prije podne. U drugoj polovini dana vjetar će oslabiti. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 6 i 12°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 11 i 16°C. 

U utorak 12. 3. 2024. u Bosni i Hercegovini umjereno do pretežno oblačno i nestabilno vrijeme sa lokalnim pljuskovima. Vjetar slab do umjerene jačine većinom južnog smjera. U sjevernim područjima se očekuje vjetar sjeverozapadnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 3 i 7°C, na jugu zemlje do 10°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 10 i 15°C, navodi se u prognozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

Narandžasto upozorenje zbog vjetra južnog smjera

Federalni hidrometeorloški zavod BiH izdao je narandžasto upozorenje zbog vjetra južnog smjera.  

Upozorenje je izdato za područje širom Bosne i Hercegovine od 10. marta 6.00 sati do 11. marta 12.00 sati.

Očekuju se udari vjetra južnog smjera brzine 40-60 km/h. Na planinama i visoravnima udari vjetra i do 85 km/h.

"Preporuke, mjere, prema Svjetskoj meteorološkoj organizaciji (WMO): Budite spremni na smetnje, strukturalna oštećenja i rizik za povrede od iščupanih stabala i krhotina koje nosi vjetar. Prekidi u snadbijevanju električnom energijom su mogući. Za sve dodatne informacije obratite se nadležnim institucijama", saopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH.  

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak