Vojnici EUFOR-a pretukli djevojku i mladića

Radiosarajevo.ba
Vojnici EUFOR-a pretukli djevojku i mladića

Dvojica pripadnika EUFOR-a stacioniranog u Tuzli su u centru Banja Luke brutalno pretukli djevojku i mladića. Kako javljaju Nezavisne novine, oni su u nedjelju, u 4.15 ujutru prišli djevojci te je nešto pitali, a zatim su je uhvatili za nos i počeli fizički maltretirati. Nakon toga su se oborili na cestu i počeli je tući rukama i nogama.

U pomoć joj je priskočio prijatelj koji se nalazio u blizini. I njega su počeli tući, a po dolasku policijske patrole bacili su ga na policijski automobil.

Policijska patrola uhapsila je dvojicu vojnika te ih sprovela u pritvor gdje su oni vidno pijani, psovali i provocirali policajce te se pokazujući dokumente pozivali se na imunitet. Na kraju su pušteni.

Džombić traži istragu EUFOR-a

Premijer Republike Srpske Aleksandar Džombić najoštrije je osudio ponašanje dvojice pripadnika EUFOR-a koji su, kako je saopćeno, fizički napali djevojku i mladića u centru Banje Luke, prenosi Fena.

Iz kabineta entitetskog predsjednika Vlade je saopćeno „da je ovakav čin nasilja iskazan prema građanima RS-a apsolutno neprihvatljiv i nespojiv s mandatom EUFOR-a“.

Džombić očekuje od komandanta EUFOR-a u BiH da ovaj napad hitno procesuiraju nadležni u međunarodnoj vojnoj misiji u BiH.

Također traži da komandant EUFOR-a o ponašanju ovih vojnika i o, kako se navodi u saopćenju, teškom incidentu koji su izazvali, u najkraćem roku izvijesti nadležne organe država iz kojih dolaze da bi, u skladu s tamošnjim zakonima, bila utvrđena njihova odgovornost i izrečene adekvatne sankcije.

Džombić očekuje i da komandant EUFOR-a u najkraćem roku izvijesti Vladu i građane Republike Srpske o preduzetim mjerama u procesuiranju odgovornih za napad na građane tog entiteta.

U EUFOR-u je potvrđeno da provode istragu o incidentu koji se dogodio u Banjoj Luci u kojem su učestvovala dvojica austrijskih pripadnika ovih vojnih međunarodnih snaga.

Više detalja o incidentu nisu mogli iznositi dok istraga ne bude završena.

Ilhan: Turski vojnici nisu odgovorni za incident

Komandant turskog bataljona pri snagama EUFOR-a u Bosni i Hercegovini brigadni general Fatih Ilhan demantirao je medijske navode o hapšenju pripadnika turskih snaga u Banjoj Luci.

"Privedena dvojica vojnika nemaju veze s turskim bataljonom. Oni su pripadnici austrijske vojske", rekao je Ilhan u izjavi za agenciju Anadolija komentirajući navode o hapšenju turskih vojnika nakon incidenta u Banjoj Luci. On je podsjetio na navode iz kojih je moguće izvesti zaključak da su turski vojnici bili akteri spomenutog incidenta, što je, kako je rekao, pogrešno.

Ilhan je demantirao navode o povezanosti uhapšenih vojnika sa turskim snagama pri EUFOR-u, pojašnjavajući kako je komanda turskog bataljona istražila spomenuti slučaj, te došla do zaključka da spomenuti vojnici vrše dužnost u austrijskoj vojsci, te da je jedan od njih turski državljanin.

"Navodi o umiješanosti turskih vojnika u takav incident nisu tačni. Turski vojnici, sa svojom disciplinom, odgovornošću prema povjerenim zadacima uvijek su bili primjerni i siguran sam da će ostati takvi. Pripadnici turskog bataljona pri EUFOR-u, savjesno obavljaju svoje dužnosti u BiH, služeći svim narodima i manjinama u ovoj zemlji, pomažući svima bez bilo kakvog razdvajanja, što će biti slučaj i u budućnosti", poručio je Ilhan.

On je napomenuo da se iz vijesti čiji je izvor agencija Srna, ali i daljnjih interpretiranja može zaključiti kako su uhapšeni vojnici pripadnici turskog bataljona pri EUFOR-u.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak