Vojni penzioneri u Federaciji BiH spremni ići i do suda u Strazburu

Radiosarajevo.ba
Vojni penzioneri u Federaciji BiH spremni ići i do suda u Strazburu

Predstavnici "Koordinacija boračkih udruženja i saveza u FBiH" danas su na pres-konferenciji u Sarajevu iznijeli stavove u vezi  s donošenjem odluke Vlade Federacije BiH o povećanju isplatnog koeficijenta za penzije.

Navedenom odlukom o povećanju penzija obuhvaćeni su civilni penzioneri i osobe koje su penzionirane po Zakonu o službi u Oružanim snagama BiH.

"Povećanje penzija od pet posto ne odnosi  se na kategorije penzionisane po slijedećem: Zakonu o pravima demobilisanih boraca, Zakonu o pravima branitelja, RVI i članova njihovih porodica - Zakonu o Službi u VFBiH - Zakonu o povoljnijem prijevremenom penzionisanju" rekao je za Fenu Zdenko Marković iz Zajednice kantonalnih udruženja penzionera pripadnika HVO-a.

Takav postupak Marinković je ocijenio diskriminiranim za pripadnike boračke populacije, koji će "konkretne poteze i mjere" poduzeti nakon objave presude Ustavnog suda FBiH na zahtjev o ocjeni ustavnosti Zakona o povoljnijem prijevremenom penzionisanju branilaca odbrambenooslobodilačkog rata.

"Kao profesionalci - vojnici znamo kvalitetno i dobro uraditi i blokade i mnoge druge stvari, koje se možda neće manifestovati, ali smo spremni na veoma drastične mjere, uključujući i blokade i druge aktivnosti koje bi morale biti u skladu sa zakonom i propisima" istakao je za Fenu predsjednik Saveza udruženja vojnih penzionera FBiH Ahmed Kulenović, dodajući da bi jedna od mjera mogla biti Evropski sud za ljudska prava u Strazburu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak