Vojislav Šešelj svjedoči u odbranu Karadžića

Radiosarajevo.ba
Vojislav Šešelj svjedoči u odbranu Karadžića


Pritvoreni lider Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj svjedočiće tokom juna pred Tribunalom u Haagu u odbranu bivšeg predsjednika Republike Srpske Radovana Karadžića, saopštila je danas Karadžićeva odbrana, javlja agencija Beta.

Šešelj, optužen za zločine nad Hrvatima i Muslimanima u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH, 1991-93. godine, u sudskom pritvoru u Sheveningenu čeka presudu koja će mu biti izrečena 30. oktobra.

Karadžić je optužen za progon Muslimana i Hrvata širom BiH; genocid u Srebrenici; terorisanje stanovništva Sarajeva artiljerijskim i snajperskim napadima i uzimanje za taoce pripadnika mirovnih snaga UN, 1992-95.

Po optužnicama, Karadžić i Šešelj su bili učesnici u istom udruženom zločinačkom poduhvatu čiji je cilj bilo trajno i nasilno uklanjanje nesrpskog stanovništva s velikih dijelova teritorije BiH koji bi zatim bili uključeni u ujedinjenu srpsku državu.

Šešelj, koji je u pritvoru Tribunala od februara 2003, kada se dobrovoljno predao odmah po objelodanjivanju optužnice, svjedočio je 2005. u odbranu bivšeg predsjednika Srbije Slobodana Miloševića koji je, po optužnici, predvodio zločinački poduhvat u BiH i Hrvatskoj.

Karadžić je, kao svjedoke odbrane, za jun najavio i penzionisanog generala VRS Zdravka Tolimira i pukovnika Ljubišu Bearu. Njih je Tribunal osudio na doživotni zatvor zbog genocida u Srebrenici, ali presude nisu još pravosnažne.

Zato što nisu željeli da dobrovoljno svjedoče, budući da procesi protiv njih još nisu okončani, raspravno vijeće je Tolimira i Bearu na svjedočenje obavezalo posebnim nalogom.

Tolimir je, najavljujući žalbu na tu odluku sudija, zatražio da se primjena naloga odloži.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak