Vojislav Šešelj mora na operaciju

Radiosarajevo.ba
Vojislav Šešelj mora na operaciju

Lider Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj, koji je prebačen u bolnicu jer mu se naglo pogoršalo zdravstveno stanje, sutra će najvjerovatnije biti operiran zbog neispravnosti defibrilatora koji mu je u januaru ugrađen, saopćio je danas SRS. 

U Haškom tribunalu je otkazana za danas planirana statusna konferencija u postupku po jednoj od optužnica protiv Šešelja za nepoštovanje suda, a iz njegove stranke je saopćeno da je jutros prebačen u bolnicu. SRS tvrdi da su ljekari bolnice gdje je Šešelj prebačen, van Tribunala, ustanovili su da je defibrilator potpuno neispravan, a ne samo jedna elektroda kako su mu ranije saopćili. 

Šešelj je 31. oktobra prošle godine osuđen na 18 mjeseci zatvora zbog objelodanjivanja povjerljivih podataka koji se odnose na zaštićene svjedoke u knjizi čiji je autor. Sudsko vijeće je tada naložilo da Šešelj tu kaznu služi uporedo s prvom, izrečenoj u julu 2009, također za nepoštovanje suda. 

On je tada osuđen na 15 mjeseci zatvora zbog objelodanjivanja podataka o svjedocima kojima su bile odobrene mjere zaštite identiteta. Treća optužnica proističe iz prvog predmeta, jer Šešelj nije postupio po nalogu vijeća, koje je od njega tražilo da sa svoje internetske stranice ukloni materijale koji su izdati kao povjerljivi. 

U glavnom postupku, Šešelju se sudi za ratne zločine počinjene na prostoru Hrvatske, Vojvodine i BiH u periodu od 1991. do 1993. godine. Optuženi će započeti iznošenje završnih riječi u ponedjeljak, 12. marta. Tužilaštvo je ove sedmice za lidera radikala zatražilo kaznu od 28 godina zatvora, tvrdeći u završnoj riječi da je optuženi kriv po svih devet tačaka optužnice, objavila je novinska agencija Fena. 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak