Vodostaj rijeka niži, štete su višemilionske

Radiosarajevo.ba
Vodostaj rijeka niži, štete su višemilionske

Foto: AP

Osvježeno u 12:00

Prema nepotpunim jutrošnjim informacijama iz Federalne uprave Civilne zaštite, situacija se popravlja u pojedinim poplavama ugroženim mjestima u našoj zemlji - vodostaj rijeka je niži.

U Srednjobosanskom kantonu, zbog nezapamćenih poplava, u Bugojnu, Gornjem Vakufu/Uskoplju, Donjem Vakufu i Jajcu proglašeno je stanje elementarne nepogode. Prema prvim procjenama, štete su višemilionske.

I u općini Pale-Prača proglašeno je vanredno stanje.

Noćas je zabilježen najveći vodostaj rijeke Bosne do sada. Zbog izlijevanja rijeke Bosne u naselju Nemila, saobraćaj koji se odvijao alternativnim putem putpuno je obustavljen. Trenutno se na putu M-17 koristi jedna kolovozna traka naizmjenično na relaciji Zenica - Doboj. U Zenici su najugroženije kuće na Bilimišću, Blatuši i ulici Kamberovića čikma, gdje je voda poplavila podrumske prostorije. Također, poplavljene su saobraćajnice i nekoliko kuća u Visokom, Kaknju i Maglaju.

U Kantonu Sarajevo u ugroženim područjima voda se postepeno povlači. Noćas su dramu proživljavali mještani naselja Hendekuša na Ilidži, gdje je osam porodica evakuisano, no stanje se stabilizuje.

Na pordučju Vogošće nakon prestanka padavina rijeka Ljubina se počela vraćati u korito. Sinoć je izvršena evakuacija stanovništva iz četiri kuće.

Vodostaj Neretve na području Mostara opada i stanje se polako stabilizuje.

U Tuzlanskom kantonu stanje je bolje nego jučer. U Gračanici i Doboj Istoku nivo Spreče za 12 centimetara je niži nego jučer.

Na području Unsko-sanskog kantona tokom protekle noći vodostaj rijeka nije rastao, tako da je stanje za sada pod kontrolom. U Kulen-Vakufu, u kojem je do sada stanje bilo najteže, vodostaj je u blagom padu. Stanje je još kritično u naseljima Ripač, Otoka, Golubić i Pokoj.
 
 
Meteorolozi najavljuju nove padavine

Meteorolozi najavlju nastavak padavina i u naredna dva dana. I dalje ostaje na snazi upozorenje za stanovništvo naseljeno uz korita rijeka da paze na rast vodostaja, te preduzmu neophodne mjere prevencije i samozaštite od mogućeg izlijevanja rijeka.

BiH: U ponedjeljak oblačno, mjestimično kiša

Jedinice Oružanih snaga Bosne i Hercegovine su konstantno u pripravnosti u Bihaću, Čapljini, Goraždu, Bijeljini, Orašju, Derventi, Kiseljaku i Sarajevu. U svom sastavu imaju između 50 i 100 vojnika, kojima su na raspolaganju kamioni i gumeni čamci.

Kiše izazvale poplave (VIDEO)

dw-world.de/rtvfbih.ba/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak