Vodena bujica odnijela kuću u Srebrenici

Radiosarajevo.ba
Vodena bujica odnijela kuću u Srebrenici

Vodena bujica koja je prouzrokovala velike poplave u Srebrenici odnijela je kuću u naselju Žuti Most. 

„Učinili smo maksimum da od samog jutra spasimo ljude i objekte u ovom naselju, ali  kiša i dalje pada i nivo Križevice raste. U naselju Žuti Most uspjeli smo izvući kamion iz nabujale rijeke, ali je voda odnijela novu kuću porodice Andrić. Činimo sve da spriječimo prodiranje vode u ostale objekte“, izjavio je Ševko Karić iz Odjeljenja za urbanizam u općini Srebrenica. 

Na području Srebrenice tokom noći došlo je do povećanja nivoa lokalnih vodotoka, a rijeka Križevica izlila se iz korita u Potočarima, Dugom Polju i Barama plaveći pritom više domaćinstava

Stanovnici ovog naselja, ali i duž cijelog toka Križevice, proveli su besanu noć, a sudeći prema prognozama, kiša će padati i narednih sati, što će pogoršati ionako tešku situaciju, objavila je novinska agencija Fena

U Srebrenici jejutros  zbog poplava uzrokovanim intenzivnom kišom proglašeno stanje prirodne nesreće na području te općine, a izlivanje rijeka je registrirano i u općinama Vlasenica, Bratunac i Milići, potvrđeno je iz Uprave Civilne zaštite. 

Kao znak protesta što nije ništa urađeno od zadnjih poplava, stanovnici MZ Potočari u ranim jutarnjim satima blokirali su put i onemogućili prolaz ekipama elektodistribucije i vodovoda. Na području općine u prekidu je fiksna telefonija, a bez vode i struje su naselja Panađurišta, Baraton, Soloćuša i Potočari

U općini Milići iz korita su se izlile rijeke Zeleni i Studeni Jadar, Rajićka rijeka te Cerska rijeka, koje su zaplavile dijelove okolnih sela, zbog čega je evakuirano osmoro ljudi i nešto stoke. Snabdijevanje električnom energijom i PTT saobraćaj su uredni u Milićima, ali voda iz vodovoda nije za upotrebu. 

I u općini Bratunac sva naselja uz rijeku Križevicu i Glogovsku rijeku su pod vodom, a u prekidu je i snabdijevanje vodom. Procjenjuje se da je oko 500 do 600 kuća zaplavljeno, ali voda nije ušla u kuće, dok je u selu Podčauš ugrožen most.  Na terenu su angažovane mašine i kamioni koji rade na pročišćavanju korita i podizanju nasipa gdje je to moguće. 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak