VM utvrdilo prijedloge pet zakona iz Mape puta za bezvizni režim

Radiosarajevo.ba
VM utvrdilo prijedloge pet zakona iz Mape puta za bezvizni režim

Foto: Predsjedavajući Vijeća ministara Nikola Špirić

Vijeće ministara BiH je danas u Sarajevu, na prijedlog Instituta za intelektualno vlasništvo BiH, utvrdilo pet prijedloga zakona kojim se oblast intelektualnog vlasništva u BiH usklađuje s zakonodavstvom Evropske unije, javlja Fena.

Riječ je o prijedlozima zakona o zaštiti topografije integriranog kruga, zakona o patentu, zakona o žigu, zakona o industrijskom dizajnu, te zakona o zaštiti oznaka geografskog porijekla.

Kako je nakon sjednice rekao predsjedavajući Vijeća ministara Nikola Špirić, utvrđivanjem ovih zakona BiH ispunjava obaveze iz Privremenog sporazuma o stabilizaciji i pridruživanje s EU.

Također, stvaraju se i uvjeti za pristupanje naše zemlje Svjetskoj trgovinskoj organizaciji (WTO).

VMBiH je utvrdio na sjednici Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti tajnih podataka kojim se i ova oblast usklađuje sa zakonodavstvom EU.

Ispunjavanje svih obaveza iz Mape puta do 8. februara

Izmjenama i dopunama utvrđuju se standardi i procedure za razmjenu povjerljivih informacija u skladu sa Sporazumom o sigurnosnim procedurama za razmjenu povjerljivih informacija između BiH i EU.

Izmjenama je utvrđena obaveza donošenja podzakonskog akta o vršenju sigurnosnih provjera. Također je predviđena dodatna mogućnost vršenja intervjua prilikom sigurnosnih provjera.

Na prijedlog Ministarstva finansija i trezora, danas je usvojena Strategija za provedbu javne interne finansijske kontrole u institucijama BiH, čime je, kako je objasnio Špirić, ispunjena još jedna obaveza iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP).

Ova strategija neophodan je preduvjet za razvoj i jačanje sistema i procedura javne interne finansijske kontrole.

Usvajanjem ove strategije bit će omogućeno stvaranje objedinjenog sistema koji će uspostaviti vlade entiteta i VMBiH radi kontroliranja, revizije i izvještavanja o korištenju budžetskih i sredstava EU.

Na sjednici su, na prijedlog Ministarstva sigurnosti, doneseni pojedinačni pravilnici kojima se uređuje oblast sigurnosti granice u skladu sa Zakonom o graničnoj kontroli. Time je ispunjena jedna od preostalih dopunskih obaveza u provedbi Mape puta za ukidanje viza građanima BiH.

Nagrađeni Osim, Cerić i Novaković

Predsjedavajući Špirić kazao je da su sada gotovo svi uvjeti iz Mape puta ispunjeni, ocjenjujući da je BiH ispunila "više uvjeta nego oni što su dobili 'bijeli šengen'".

Špirić se nada da će naša zemlja dobiti bezvizni režim sredinom naredne godine, izrazivši očekivanje da neće biti nikakvih novih uvjetovanja.

Ekspertna misija Evropske komisije najavila je posjetu BiH u drugoj polovini februara radi ocjene napretka u ispunjavanju preostalih obaveza, nakon čega će biti pripremljena preporuka u vezi s ukidanjem viza za građane BiH.

Ministarstva i druge institucije nadležne za ispunjavanje pojedinih zahtjeva iz Mape puta zadužene su da ih ispune najkasnije do 8. februara.

Također, VM je donijelo Odluku o dodjeli Državne nagrade za sport, prema kojoj je prva nagrada od 10 000 dodijeljena Ivici Osimu, druga od 6 000 Larisi Cerić i treća od 4 000 KM Žani Novaković, prenosi Fena.

radiosarajevo.ba


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak