Vlajki: Bošnjački udar na Hrvate u srednjoj Bosni

Radiosarajevo.ba
Vlajki: Bošnjački udar na Hrvate u srednjoj Bosni

Potpredsjednik Republike Srpske Emil Vlajki ocijenio je da Bošnjaci u Federaciji BiH stvaraju političko-pravni unitarni bošnjački entitet u čijim granicama, obezbijeđenim nelegitimnom vlašću, institucionalno prvo udaraju na Hrvate srednje Bosne.

"Shvativši da je Srpska čvrst zalogaj, odustaju od unitarne BiH i, kao i ratne 1993. godine, kada su izgubili prostore na istoku BiH i poslali vlastite izbjeglice kao vojnu prethodnicu, udaraju, sa iznenađujućom borbenošću, na Hrvate srednje Bosne", saopšteno je iz Vlajkijevog kabineta.

Vlajki ističe da se odmah potom guše uspješne firme i državna preduzeća, koja se koriste kao legalna logistika nelegalne vlasti, odvraćajući pažnju Hrvata u Hercegovini sa glavnog pravca udara, jednako kao što su 1993. godine udarom na dolinu Neretve odvratili pažnju od glavnog cilja srednje Bosne.

Prema njegovim riječima, iako se rezultati kontinuiteta agresivne bošnjačke politike prema srednjoj Bosni kriju odbijanjem popisa stanovništva, nedavno objavljeni precizni podaci katoličke crkve, po kojima je prošloj godini u Vrhbosanskoj biskupiji 9 200 katolika manje, što čini pet odsto ukupnog broja od oko 200 000, "razbudili su i najuspavanije, pa su na uzbunu zazvonila sva zvona Bosne srebrne".

"Sigurni smo da će jedinstven nastup obje franjevačke provincije inspirisati i osvijestiti i hrvatske političke čelnike, koji neće ostaviti središnju Bosnu samu zabijajući glavu u pijesak, ponašajući se kao žrtva ne reagujući na udaljenija događanja sve dok joj neprijatelj ne pokuca na vlastita vrata", navodi se u saopštenju.

Vlajki smatra da u najskorijoj budućnosti nakon srednje Bosne slijedi bošnjački pritisak na Hercegbosansku županiju preko Kupresa i Livna, sve do Bihaća i Istre.

"Hrvati su se oduprli podjeli linijom Virovitica - Karlobag. Hoće li se ophrvati na daleko kraćem potezu Bihać - Rijeka pokazaće uskoro bliska budućnost", istakao je potpredsjednik RS

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak