Vladi FBiH prioritet su redovne penzije

Radiosarajevo.ba
Vladi FBiH prioritet su redovne penzije

Federalni ministar za rad i socijalnu politiku Vjekoslav Čamber potvrdio je u izjavi za Dnevni avaz da je Zavod PIO/MIO FBiH od augusta poslovao s gubitkom od 40 miliona, prenosi Fena.

"Opao je broj zaposlenih i prijavljenih radnika i zato je manji priliv sredstava u Zavodu PIO. Sredstva se prikupljaju od uplata doprinosa. Vladi FBiH su prioritet redovne penzije, koje su otvarene radom, a što se tiče drugih, Vlada će o njima raspravljati", rekao je Čamber.

Na ovaj način potvrđeno je strahovanje čelnika Saveza penzionera FBiH da uskoro neće biti novca za najniže penzije od 310 KM, za koje se godišnje izdvaja 240 miliona KM, kao i da je od naredne godine neizvjesna visina svih penzionerskih primanja.

Unatoč tome, ministar Čamber navodi da će Vlada učiniti sve da penzije ostanu na dosadašnjem nivou i da penzioneri nemaju razloga za zabrinutost.

Mišljenja je da nije moguće da Vlada preuzme finansiranje najnižih penzija, jer je federalni budžet preopterećen drugim izdavanjima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak