Vlada RS: Utvrđena strategija razvoja industrije

Radiosarajevo.ba
Vlada RS: Utvrđena strategija razvoja industrije

Vlada Republike srpske utvrdila je u četvrtak Prijedlog sektorske strategije razvoja industrije u ovom bh. entitetu za period do 2013. godine.

Taj dokument obuhvata sve industrijske grane, a strategijom je postavljeno ukupno 10 ciljeva koji se odnose na oblast metalne i elektroindustrije, zatim indstrije prerade metala, tekstila, kože i obuće.

U strategiji su analizirani i mogući pravci djelovanja institucija za uklanjenje i ublažavanje ograničenja za razvoj indsutrije, a obrađeni su i starteško razvojni ciljevi.

Pomoćnik ministra industrije, rudarstva i energetike RS-a Đuro Grbić rekao je na pres-konferenciji da je prvi prioritet je završetak privatizacije i rekonstrukcije preduzeća, zatim poboljšanje poslovnog okruženja i podsticaja ulaganja, a supstitucuja uvoza i podrška domaćoj proizvodnji planirani su također kao jedan od ukupno 10 ciljeva koje je odredila entitetska vlada.

Prema njegovim riječima, u planu je i povećanje zaposlenosti i razvoj ljudskih resursa, kao i formiranje preduzetničke strukture, te poboljšanje likvidnosti i smanjenje fiskalnog opterećenja preduzeća, unapređenje tehničke regulative, tehnloški razvoj i zaštita životne sredine.

Eintitetska vlada dala je i saglasnost na zaključenje ugovora o kupoprodaji za 320.000 KM imovine preduzeća „Roteks“ iz Rogatice, i to sredstvima sa računa posebnih namjena.

Na sjednici Vlade odobrena su i sredstva za sufinansiranje poticaja izvoza preduzeću „Sjemeč“ iz Rogatice u visini od 200.000 maraka.

Ovo preduzeće bavi se proizvodnjom namještaja i građevinske stolarije, a trenutno zapošljava 140 radnika. Posljednji ugovor o poslu „Sjemeč“ je zaključio sa jendom firmom iz Liona, a odnosi se na period od 2013. godine.

Vlada je utvrdila i Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sprečavanju nasilja na sportskim priredbama, prema kome se više ne može izreći kazna zatvora zbog nasilja na sportskim terenima, već samo novčana kazna.

Kako je saopćila šefica Vlaidnog Biroa za odnose s javnošću Vera Sajić, usvojena je i informaciju o stambenom zbrinjavanju korisnika alternativnog smještaja, u kojoj se navodi da je kroz projekt rekonstrukcije stambenog fonda predviđena izgradnja dvije stambene zgrade za kolektivno stanovanje, odnosno 64 stana u općinama Srebrenica i Bratunac, s tim da će u svakoj od njih biti po 32 stambene jedinice.

Planirano je da ovaj projekt bude realizovan do 2010. godine.

FENA/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak