Vlada RS-a utvrdila Nacrt Zakona o entitetskom državljanstvu

Radiosarajevo.ba
Vlada RS-a utvrdila Nacrt Zakona o entitetskom državljanstvu

Vlada Republike Srpske (RS) utvrdila je danas u Banjoj Luci Nacrt zakona o državljanstvu RS-a kojim se uređuje način, uslovi i postupak za stjecanje i prestanak državljanstva RS-a, javlja Fena.
 
Ovim zakonom, u odnosu na važeći Zakon, čije su odredbe s nekim izmjenama u potpunosti preuzete, na sveobuhvatan način riješen je pravni status djece rođene van teritorije RS-a.

"Radi se o djeci koja po porijeklu roditelja stiču pravo na državljanstvo RS-a, a istovremeno precizirane su i dopunjene pojedine odredbe na koje su ukazivale jedinice lokalne samouprave u vezi s sticanjem državljanstva RS-a djece rođene na teritoriji RS-a ili u inostranstvu ili čiji je jedan roditelj državljanin Federacije BiH, a želi da njegovo dijete ima državljanstvio RS-a", saopćeno je iz entitetske vlade.

"Istovremeno, olakšani su uslovi za sticanje državljanstva prirođenjem, kako u redovnom postupku, po tom osnovu je uslov boravka smanjen s osam na tri godine stalnog boravka, tako i u olakšanom postupku sticanja državljanstva prirođenjem - na osnovu braka sa državljaninom BiH i RS-a, kod koga je uslov boravka ispunjen momentom sticanja stalnog boravka", stoji u saopćenju.

Prvi put do sada, ovim zakonom stvorene su pretpostavke da izbjeglice i osobe bez državljanstva (apatridi) imaju mogućnost da steknu državljanstvo prirođenjem na način da se za ove dvije kategorije osoba, u ovom postupku, između ostalog, propisuje uvjet od pet godina neprekidnog boravka na teritoriji RS-a.

Također, ovim zakonom omogućeno je olakšano stjecanje, odnosno ponovno stjecanje državljanstva RS/BiH osobama kojima je državljanstvo RS/BiH prestalo zbog stjecanja državljanstva drugih država, a koja imaju potrebu da ponovo steknu državljanstvo RS/BiH, zbog efektivne veze koju nikada nisu prekidali sa zemljom porijekla (porodica, imovina u RS/BiH i slično).

Utvrđen je i Prijedlog zakona o zvanjima koja se stječu završetkom visokog obrazovanja.

Ovim zakonom uređuje se stjecanje i korištenje akademskih i strukovnih zvanja koji se stječu završetkom prvog, drugog i trećeg ciklusa studija na licenciranim studijskim programima koji se izvode na licenciranim visokoškolskim ustanovama u RS-u, te postupak utvrđivanja i objavljivanja Lista akademskih, strukovnih i naučnih zvanja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak