Vlada Federacije najavila usvajanje rebalansa proračuna

Radiosarajevo.ba
Vlada Federacije najavila usvajanje rebalansa proračuna

Kako je i u četvrtak ponovo revidiran i usaglašavan Prijedlog interventnog zakona, za petak je Vlada Federacije najavila usvajanje rebalansa budžeta koji je usklađen sa Prijedlogom interventnog zakona. Federacija posljednja ispunjava uvjete za zaključenje aranžmana. Za razliku od Federacije, država BiH i entitet Republika Srpska ispunili su uvjete koji su postavljeni u pismu namjere za zaključenje kredita MMF-a.

Vlada će u Mostaru, nakon više odgađanja, razmatrati smanjenje federalnog bužeta. FTV saznaje da su pripreme za rebalans budžeta u skladu sa Prijedlogom interventnog zakona okončane uštedama te bi Vlada mogla završiti posao koji je uvjet da se u Beču, u ponedjeljak, održi konferencija o podršci reformama.

Na smanjenju budžeta ubrzano rade i svi kantoni u Federaciji. FTV saznaje da u Kantonu Sarajevu sindikalci nisu zadovoljni nacrtom smanjenja budžeta, koji predviđa da će topli obrok biti smanjen i za više od 50% jer će ušteda obuhvatati zbirno cijelu fiskalnu godinu. Sindikalci su zaprijetili da će tražiti smjenu premijera ako da saglasnost na smanjenje budžeta kojim bi topli obrok nekim uposlenicima mogao biti smanjen i na 2,5 marke dnevno. Premijer kaže kako mu je jasno da svi neće biti zadovoljni, ali i da će pokušati zaštititi dignitet radnika jer 2,5 marke nisu dovoljne ni za doručak.

U petak, ili eventualno u subotu, svi bi kantoni trebali usvojiti rebalanse kojim smanjuju javnu potrošnju kako bi Federacija imala garanciju da je ispunila zadate uvjete.

rtvfbih/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak