Vlada FBiH šumarima otela 13,5 miliona KM

Radiosarajevo.ba
Vlada FBiH šumarima otela 13,5 miliona KM

Vlada Federacije BiH u posljednje tri godine nenamjenski je potrošila više od 13,5 miliona maraka koje su privrednici uplatili za zaštitu i obnovu federalnog šumskog fonda, u okviru tzv. Šumske naknade. 

'Šumska naknada' poznat je pojam svim pravnim licima, jer su obavezna plaćati je, a osnovica je ukupan prihod na koji se primjenjuje stopa od 0,07 %.

Business magazin i Internews Network započeli su istraživanje o transparentnosti korištenja ovog novca, a jedan od zaključaka je da je samo u 2010. godini za šume BiH na ovaj način izdvojeno više od 40 miliona KM.

Kako se taj novac troši u F BiH?
U šumarstvu Federacije BiH već godinama vlada svojevrsna anarhija, jer je Ustavni sud FBiH, zbog kršenja prava na lokalnu samoupravu, odnosno isključivanja općina iz podjele novca od šumskih naknada, još u aprilu 2009. suspendirao federalni Zakon o šumama.

Takvo stanje najviše odgovara vlasnicima ilegalnih pilana i sličnim lovcima u mutnom, koji godišnje ukradu najmanje 100.000 kubnih metara drveta, ali u bezakonju se odlično snalaze i federalne vlasti, koje u posljednje tri godine namjenski nisu potrošile ni feninga od prikupljenih šumskih naknada, pokazalo je istraživanje.

Federacija BiH je šumom bogatija polovina Bosne i Hercegovine. Šume i šumska zemljišta u FBiH prostiru se na milion i po hektara, odnosno 48 posto njene površine. Ukupna zaliha svih državnih šuma procjenjuje se na više od 161,6 miliona kubnih metara, a mogući godišnji sječivi etat za sve šume iznosi blizu tri miliona kubika.  

Mada je i laicima iz navedenih brojeva jasno da se radi o ogromnom prirodnom bogatstvu, nadležne entitetske institucije ne čine ništa kako bi ga zaštitile i uvećale.

Tokom 2009. i 2010. u federalni budžet slilo se šumskih naknada u ukupnom iznosu od blizu 8,5 miliona KM, od čega namjenski nije potrošena ni marka,  ista praksa nastavljena je i u 2011. godini, pokazalo je istraživanje Buseness magazina.

Iako bi se novac prikupljen po osnovu naknada za korištenje općekorisnih funkcija šuma trebao uplaćivati na poseban račun, odakle bi se usmjeravao u šumarske projekte, Vlada FBiH to već godinama ne radi.

Direktor Federalne uprave za šumarstvo Omer Pašalić upozorava da ovakva nebriga o šumarstvu prijeti teškim posljedicama, a u Ministarstvu finansija FBiH ograđuju se od problema poručujući da je za nenamjensku potrošnju odgovorno resorno ministarstvo.

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Jerko Ivanković- Lijanović brani se šutnjom, tvrdeći da ne zna apsolutno ništa u vezi sa prikupljanjem i trošenjem šumskih naknada u prethodni tri godine.

Vezano: Trošenje šumskih naknada u RS



 

 



Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak