Vlada FBiH raspodjelila 50 miliona KM za općine i gradove: Njih 68 zadovoljilo uslove

0
Radiosarajevo.ba
Vlada FBiH raspodjelila 50 miliona KM za općine i gradove: Njih 68 zadovoljilo uslove

Vlada Federacije BiH, na prijedlog Federalnog ministarstva finansija, donijela je Odluku o raspodjeli
sredstava kapitalnih transfera drugim nivoima vlasti i fondovima - kantoni i općine, utvrđenih Budžetom FBiH za 2024. ovom ministarstvu, u iznosu od 50.000.000 KM.

Raspodjela ovih sredstava utvrđuje se na osnovu Odluke o utvrđivanju načina raspodjele i procedure za dodjelu sredstava iz ovogodišnjeg budžeta Federalnom ministarstvu finansija i Javnog poziva za podnošenje prijava za finansiranje i sufinansiranje projekata, zahtjeva, inicijativa i ostalih aktivnosti od značaja za jedinice lokalne samouprave u FBiH.

Ovom odlukom, na osnovu propisanih kriterija i na prijedlog Komisije za dodjelu sredstava općinama i gradovima iz Budžeta FBiH, iznos od 49.995.471 KM raspodjeljuje se na 68 općina i gradova u FBiH, a za ukupno 161 projekt namijenjen rješavanju pitanja komunalne i putne infrastrukture, zatim izgradnje objekata obrazovnog i sportskog karaktera, kao i kulturnog značaja, te ostalih objekata od značaja za jedinice lokalne samouprave.

NYT tvrdi da zna kako će se Iran osvetiti Izraelu: Dva grada će biti posebno napadnuta

Korisnici sredstava Odlukom se zadužuju da u roku od 15 dana otvore poseban transakcijski račun na koji će se doznačiti sredstva za finansiranje i sufinansiranje projekata, zahtjeva, inicijativa i o tome obavijeste Federalno ministarstvo finansija. Također, korisnici se zadužuju da izvještaj o utrošku ovih sredstava dostave Federalnom ministarstvu finansija najkasnije do 31. decembra 2025. godine.

Odlukom je precizirano da će Vlada Federacije BiH sa načelnicima i gradonačelnicima općina i
gradova zaključiti pojedinačne ugovore o dodjeli i korištenju sredstava, kojima će se regulirati međusobna prava i obaveze. Federalni ministar finansija ovlašten je da uime Vlade FBiH potpiše ugovore o dodjeli, uslovima i načinu korištenja sredstava. Za realizaciju ove odluke zaduženo je Federalno ministarstvo finansija.

Kako je obrazloženo, od ukupno 80 općina, njih 68 je zadovoljilo kriterije i dostavilo kompletnu dokumentaciju, 10 ih nije dostavilo traženu dokumentaciju ili ista nije dostavljena u zadatom roku, dok dvije općine nisu opravdale dodijeljena sredstva iz ranijeg perioda te nisu ostvarile pravo na apliciranje za ovaj javni poziv.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak