Vlada FBiH: Ovo su preporuke građanima i poslodavcima u uslovima ekstremno visokih temperatura

0
Radiosarajevo.ba
Vlada FBiH: Ovo su preporuke građanima i poslodavcima u uslovima ekstremno visokih temperatura

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, na prijedlog Federalnog ministarstva zdravstva, usvojila je danas, 9. jula, na sjednici u Sarajevu Informaciju o provođenju preporučenih mjera u uslovima ekstremno visokih temperatura. Današnjim zaključkom Vlade podržava se provođenje preporučenih mjera u uslovima ekstremno visokih temperatura u zdravstvenim ustanovama na cijeloj teritoriji Federacije BiH.

Također, zadužuje se Federalno ministarstvo zdravstva da, u saradnji s kantonalnim ministarstvima zdravstva i zavodima za javno zdravstvo u Federaciji BiH, prati provođenje utvrđenih preporučenih mjera. Resorna federalna ministarstva zadužena su da, svako u okviru svojih ovlasti, utvrdi preporučene mjere u uslovima ekstremno visokih temperatura i naloži njihovo provođenje na nižim nivoima vlasti.

Kako je istaklo Federalno ministarstvo zdravstva, cilj Informacije je upoznavanje članova Vlade FBiH o mjerama koje poduzima ovo ministarstvo u saradnji sa Zavodom za javno zdravstvo FBiH, a u skladu s odredbama Zakona o zdravstvenoj zaštiti.

Napad na Ukrajinu: Rusija objavila da je prvi put koristila monstruoznu novu bombu

U mjerama, između ostalog, Federalno ministarstvo preporučuje da radno vrijeme na nivou primarne zdravstvene zaštite i specijalističko-konsultativnih službi počinje u 7 sati ujutro, kao i da se prioritet kod ostvarivanja usluga zdravstvene zaštite pruži hroničnim bolesnicima, maloj djeci, trudnicama i osobama starijim od 65 godina.

Preporučeno je da roditelji koji dovode djecu na vakcinaciju protiv zaraznih bolesti, to učine najkasnije do 10 sati ujutro.

Hitno se oglasili meteorolozi: Izdali važno upozorenje za građane

Preporuka poslodavcima je da uposlenima koji obavljaju poslove na otvorenom prostoru početak radnog vremena pomjere na 6 sati ujutro, te da ako tehnologija posla to ne dozvoljava treba razmotriti mogućnost da poslovi u periodu od 11 do 18 sati budu prekinuti i nastavljeni poslije 18 sati. Preporučeno je i da se radno vrijeme može skratiti srazmjerno štetnom utjecaju uslova rada na zdravlje i radnu sposobnost radnika. Federalno ministarstvo je, među ostalim, preporučilo i da ustanove koje s radom počinju u 9 sati, početak radnog vremena pomjere na 8 sati.

U Informaciji se navodi i da bi se trebalo stanovništvo kontinuirano izvještavati o općim mjerama zaštite od visokih temperatura (izbjegavanje kretanja od 10 do 17 sati, nošenje široke svijetle odjeće, upotreba šešira i naočala, uzimanje dovoljnih količina tečnosti, konzumiranje voća i povrća, te da osobe koje putuju prave češće odmore i češće uzimaju manje količine tečnosti i sl.). Također, stanovništvu se savjetuje boravak u rashlađenim i klimatiziranim prostorijama, ali da se pri tome vodi računa da razlika u temperaturi između prostorija i vanjskog prostora ne bude veća od pet stepeni Celzijusa.

Federalno ministarstvo zdravstva u Informaciji ističe da će o provođenju ovih mjera obavijestiti kantonalna ministarstva zdravstva, a radi osiguranja provođenja mjera, odnosno organiziranja načina pružanja zdravstvene zaštite, kao i funkcioniranja zdravstvenih ustanova u uslovima ekstremno visokih temperatura, saopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak