Vlada FBiH konačno kupuje kanadere

Radiosarajevo.ba
Vlada FBiH konačno kupuje kanadere

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine usvojila je na današnjoj sjednici u Sarajevu Informaciju Federalne uprave Civilne zaštite o požarima na području općine Jablanica, saopćeno je iz Vladnog Ureda za odnose s javnošću.

Vlada nalaže Federalnoj upravi civilne zaštite i nadležnim inspekcijskim organima da provode sve mjere iz oblasti zaštite od požara i o tome je redovno informiraju.

Ukoliko izostane pozitivno mišljenje Radne grupe Vijeća ministara BiH, koja je formirana na osnovu inicijative Vlade FBiH za konačno opredjeljenje za nabavku aviona namijenjenih gašenju požara na otvorenom prostoru, Vlada očekuje da Federalni štab civilne zaštite predloži model nabavke ovih letjelica.

Kako je danas obrazloženo, ove letjelice bi, osim za gašenje požara na otvorenom prostoru, mogle služiti i za druge namjene, kao za zaprašivanje šuma i usjeva.

Također, Federalna uprava civilne zaštite dužna je da u saradnji s nadležnim strukturama u Ministarstvu sigurnosti BiH i Ministarstvu odbrane BiH, pokrene inicijativu za izmjene i dopune Standardnih operativnih procedura za angažovanje Oružanih snaga BiH u akcijama gašenja požara i pružanju pomoći civilnim strukturama, kako bi one bile jednostavnije i konkretnije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak