Vlada BiH: Utvrđen nacrt zakona o maloljetnicima

Radiosarajevo.ba
Vlada BiH: Utvrđen nacrt zakona o maloljetnicima

Vlada FBiH utvrdila je danas Nacrt zakona o Javnoj ustanovi Zavod za prihvat i odgoj djece i maloljetnika - Sarajevo, kao pravnog sljednika Zavoda za vaspitanje muške djece i omladine - Sarajevo, čija je prava i obveze osnivača preuzeo Parlament FBiH. 

Djelatnost novog Zavoda je resocijalizacija maloljetnih osoba sa socijalnim i osobnim problemima i počinitelja kaznenih djela i prekršaja kroz izvršavanje odgojne zavodske mjere upućivanja u odgojnu ustanovu, privremeni smještaj maloljetnika po odluci nadležnog suda, te kroz prihvat i odgoj djece i maloljetnika upućenih temeljem odluke nadležnog organa starateljstva, javlja Fena

Nadzor nad stručnim radom i nadzor nad zakonitošću rada Zavoda obavljaju Federalno ministarstvo rada i socijalne politike i Federalno ministarstvo pravde, svako u okviru svojih nadležnosti. 

Federalni ministar rada i socijalne politike donijet će, uz suglasnost Federalnog ministarstva pravde, u roku od šest mjeseci od dana stupanja Zakona na snagu, propis o standardima za rad i pružanju usluga i vršenju nadzora nad stručnim radom i pružanju stručne pomoći u Zavodu. 

Sredstva za financiranje Zavoda osiguravaju se iz Proračuna FBiH i iz naknada za obavljene usluge. Cijenu za pružene usluge smještaja i tretmana maloljetnika utvrđuje Upravni odbor Zavoda uz prethodnu suglasnost Federalnog ministarstva rada i socijalne politike. 

Za temeljne potrebe smještaja i ishrane korisnika sredstva osigurava fizička ili pravna osoba koja je ugovorom preuzela obvezu plaćanja troškova smještaja. Troškove zdravstvene zaštite korisnika snosi nadležni nositelj zdravstvenog osiguranja, a za obrazovanje i vaspitanje nadležno tijelo obrazovanja. 

Višak prihoda nad rashodima Zavod će koristiti za obavljanje i razvoj propisane djelatnosti. Inače, za provedbu novog zakona potrebna su godišnja sredstva u ukupnom iznosu od 1.166.570 konvertibilnih maraka. 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak