'Vjerujemo da bh. lideri sami mogu riješiti krizu u FBiH'

Radiosarajevo.ba
'Vjerujemo da bh. lideri sami mogu riješiti krizu u FBiH'

 

Uoči zasjedanja Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira (PIC-a), što se očekuje danas u Sarajevu i na kojem će glavna tema biti kriza vlasti i institucija u Federaciji Bosne i Hercegovine, britanski ambasador u našoj zemlji Nigel Casey još jednom je ponovio stav da je ovo pitanje koje moraju riješiti lokalne vlasti.

Odgovarajući na pitanje da li bi visoki predstavnik trebao reagirati, Casey je naglasio da je krizu u FBiH moraju rješavati ovdašnje političke vođe, koji su i izabrani da bi izvršavali takve funkcije.

Postoji put ka domaćem rješenju ovog problema, posebno kada se govori o imenovanju sudija Ustavnog suda FBiH i to je ono na čemu ćemo insistirati u danima koji slijede.“

Na pitanje portala Radiosarajevo.ba, da li međunarodna zajednica zaista vjeruje da je lokalna politika kadra da se nosi s problemom koji je u potpunosti zakočio život na svim nivoima u većem entitetu BiH, britanski ambasador je odgovorio: „Apsolutno!“.

Potrebna je samo politička volja, dodao je Casey i zaključio: „Ovo se treba riješiti s osjećajem urgentnosti. Međunarodna zajednica ima taj osjećaj hitnosti, ali želimo da vidimo taj osjećaj i kod lokalnih lidera.“

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak