Više od 70 privedenih, u toku saslušanja

Radiosarajevo.ba
Više od 70 privedenih, u toku saslušanja


U Tužilaštvu Bosne i Hercegovine u toku su saslušanja osumnjičenih koji su uhapšeni jučer u akciji MUP-ova RS i Federacije BiH kodnog naziva 'Perač', potvrdio je za Nezavisne Boris Grubešić, portparol Tužilaštva BiH. Grubešić je pojasnio da bi saslušanja trebala biti završena u narednim časovima, kada je nadležni tužilac donijeti odluku o eventualnom zahtjevu za pritvor.

Željko Nikolić, direktor Predstavništva "Dunmorr group ag" u BiH, koji je bio i jedna od glavnih meta jučerašnje akcije, nije uhapšen, a potvrdeno je da je u Srbiji; nakon kriminalističke obrade, većina privedenih puštena je na slobodu i biće svjedoci u budućem krivičnom postupku

Osumnjičeni se inače terete za organizovani kriminal u vezi sa carinskim utajama i milionskim prevarama državljana EU; privedeni su radnici fiktivne švicarske firme "Dunmourr group ag", koja se tereti za višemilionsku prevaru državljana EU.

Iz policije je saopšteno da su u Banjaluci privedena 22 radnika firme, u Bihaću deset, a u Sarajevu više od 40 radnika.

Lažni identiteti

Izvor blizak istrazi otkrio je da je u pitanju dobro organizovana grupa kriminalaca, koja je, koristeći se visokotehnološkim kriminalom, u Švicarskoj osnovala fiktivnu firmu čiji je glavni cilj bila prevara državljana zapadnoevropskih zemalja. Radnici su zvali Nijemce, Švajcarce i Austrijance i nagovarali ih da ulažu u ovu fiktivnu firmu uz obećanje da će im se to dvostruko vratiti

"Prvo su osnovali fiktivnu firmu u Švicarskoj, a zatim podružnice u Banjaluci, Sarajevu i Bihaću. Zaposlili su više desetina radnika, koji su na prvom mjestu morali odlično poznavati njemački jezik. Zatim su pozivali državljane Njemačke, Švicarske i Austrije na telefone i navodili ih da ulažu u ovu fiktivnu firmu, obećavši im da će ostvariti visoke novčane dobiti", objasnio je izvor blizak istrazi.



Dodaje kako su osumnjičeni obrtali ogroman novac, ali da će tačne razmjere prevare za koju se sumnja da je milionska utvrditi detaljna istraga, koja se sprovodi u saradnji s kolegama iz Hrvatske i Srbije.

Tokom višemjesečne istrage inspektora za visokotehnološki kriminal MUP-a RS i Federacije BiH, kako navodi izvor Nezavisnih, utvrđeno je i da su lažni identiteti navodnih vlasnika kompanije u Švicarskoj, među kojima je navodni doktor Martin Grosman kao vlasnik firme "Dunmorr gropu ag" u Cirihu u Švicarskoj.

Utaja, pranje novca....
Mirna Šoja, portparol MUP-a RS, izjavila je danas da je akcija "Perač" usmjerena protiv osoba osumnjičenih za organizovani kriminal u vezi s poreskim utajama, pranjem novca i prevarama

Mersiha Novalić, portparol Federalne uprave policije, navela je da je ukupno sedam lokacija pretreseno u Federaciji BiH, te da su to uglavnom prostorije firme "Dunmorr group ag".

Zanimljivo je da su Nezavisnim u sestrinskoj firmi čije je sjedište u Beogradu danas rekli kako su šokirani vijestima iz RS, odnosno BiH: "Koliko znam, direktora Nikolića u BiH je postavio vlasnik iz Švicarske i ne znam zašto je odgovoran. Mi smo firma koja se bavi marketingom i konsaltingom."

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak