Više od 12.000 prijavljenih kandidata za posao popisivača

Radiosarajevo.ba
Više od 12.000 prijavljenih kandidata za posao popisivača

Do danas se na prostoru cijele BiH prijavilo ukupno 12.666 kandidata za lokalno popisno osoblje, od čega je 10.484 za popisivače i 2.812 za općinske/gradske instruktore. 

Za rad na terenu tokom popisa stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH 2013. godine najveći interes pokazali su nezaposleni, zatim studenti i vrlo mali broj iz ostalih kategorija stanovništva. 

Za popisivače se do danas prijavilo 8.060 kandidata u Federaciji BiH, 2.412 u Republici Srpskoj i 12 u Brčko Distriktu, a za općinske/gradske instruktore 1.713 u FBiH, 457 u RS i 12 u Brčko Distriktu. 

Javni poziv je otvoren do 31. jula tako da zainteresovani kandidati koji se još uvijek nisu prijavili mogu doći, svakim radnim danom od 10 od 15 sati u prostorije popisne komisije svoje općine/grada i popuniti prijavni obrazac 'Prijava za sudjelovanje u Popisu'.

Za potrebe popisa stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH 2013. godine, biće angažovano 18.879 popisivača, a biće obučeno i dodatnih 20 posto, a koji će biti angažovani u slučaju odustajanja nekog od izabranih kandidata te 2.464 općinskih instruktora. 

Svaki instruktor će biti nadležan za sedam do deset popisivača, a bit će obučeno i dodatnih 20 posto koji će biti angažovani u slučaju odustajanja, javlja agencija Fena.

Liste kandidata koji budu izabrani za instruktažu biće objavljene najkasnije 25. augusta u prostorijama Popisne komisije i web stranicama statističkih institucija u Bosni i Hercegovini, saopćeno je iz Agencije za statistiku BiH. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak