Vijest koja nikog ne zanima: 529.423 nezaposlenih

Radiosarajevo.ba
Vijest koja nikog ne zanima: 529.423 nezaposlenih


U Bosni i Hercegovini u aprilu je bilo nezaposleno preko pola miliona ljudi! Tačnije, bez posla je 529.423 građana ove zemlje. Ovi podaci više nemaju zastrašujući ili šokantan prizvuk, čak ni procenat od 43,3 posto nezaposlenih ne znači više ništa! Zaposleno je 694.093 lica.

Podaci su to koje je danas objavila državna Agencija za rad i zapošljavanje, upoređujući ih s martovskim rezultatima.

U susjednoj Hrvatskoj, primjerice, u istom mjesecu bilo je nezaposleno 18,2 posto stanovništva. U Srbiji je u istom mjesecu zabilježena istorijska nezaposlenost od 20 posto.

Jučer su svjetski mediji prenosili vijest da je u opkoljenoj Gazi, u Palestini, nezaposleno blizu polovine stanovništva. U Bosni i Hercegovini je situacija ista, ali to više nije vijest.

Dobra je vijest da je nezaposlenost u aprilu pala za 0,12 posto u odnosu prema martu. U martu je bilo nezaposleno 632 ljudi više.

U Federaciji BiH nezaposleno je 366.658 građana, u Republici Srpskoj 150.911, a u Distriktu Brčko 11.854.

Najviše nezaposlenih je među nekvalifikovanim, polukvalifikovanim i kvalifikovanim radnicima. Na ove tri skupine otpada 68.59 posto nezaposlenog stanovništva.

U skladu sa važećim zakonskim propisima, u aprilu 2011. godine novčanu naknadu koristilo je 10.796 lica ili 2,04 posto od ukupnog broja registrovanih nezaposlenih lica.

Pravo na zdravstvenu zaštitu ostvarilo je 364.015 lica ili 68,76 posto od ukupno registrovane nezaposlenosti u BiH. Tako je 22.24 posto nezaposlenih bez zdravstvene zaštite.

Jedna za drugom stigle su vijesti iz Predsjedništva BiH i Agencije za rad. Predsjedništvo BiH je predložilo Slavu Kukića za mandatara Vijeća ministara. Taj prijedlog neće dobiti podršku u Parlamentarnoj skupštini BiH. Vijeće ministara možda će biti formirano u augustu. 

Do tada će se ovoj zemlji rezati kreditni rejting, investitori će bježati, inflacija će rasti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak