Vijećnici u Mostaru izabrali gradonačelnika

Radiosarajevo.ba
Vijećnici u Mostaru izabrali gradonačelnika

Foto: Mostar (arhiv)

Osvježeno u 14:30
 
 
U trećem krugu glasanja, kojem je pristupilo 35 vijećnika iz 7 političkih partija, Gradsko vijeće Mostara izabralo je za novoga gradonačelnika kandidata HDZ-A BiH Ljubu Bešlića.

Za Bešlića je glasalo 17, a za njegovog protukandidata Suada Hasandedića 15 vijećnika.

Nakon što je izabran za gradonačelnika Bešlić je položio zakletvu i obratio se vijećnicima.

"Velika je čast biti izabran za gradonačelnika Mostara, iako nisam najsretniji u ovome trenutku budući da je do izbora došlo na ovakav način", kazao je Bešlić, prenosi Fena.

U svome obraćanju on je istaknuo kako se međunarodna zajednica u prethodnom razdoblju igrala s Mostarom, budući da se situacija oko izbora gradonačelnika mogla, kako je kazao, završiti prije 14 mjeseci.

"Tumačenje pravila Statuta Grada Mostara od strane međunarodne zajednice i njegova izmjena krajnje je neozbiljno jer smo u konačnici nakon toliko vremena vraćeni na ona pravila koja su mogla biti usvojena davno", kazao je Bešlić.

Bešlić: "Imamo snage i volje da grad izvučemo iz agonije"

Govoreći o situaciji u Mostaru, Bešlić je istaknuo kako ona nije najbolja te da je vrijeme koje je izgubljeno ostavilo goleme posljedice i probleme koji se nisu rješavali. To, po Bešlićevim riječima, grad Mostar dovelo u agoniju u kojoj su zaustavljeni mnogi projekti, i kad je riječ o razvoju, grad je vraćen unatrag barem tri godine.

Ipak, Bešlić je istaknuo kako vjeruje da Gradsko vijeće ima snagu, energiju i volju da Mostar vrlo brzo izvuče iz agonije.

Bešlić je najavio održavanje sjednica te predložio da se odluka o privremenom financiranju Grada Mostara usvoji prije kraja ove godine.

Na redu je gradski budžet


Prijedlog spomenute odluke bi danas trebao biti podijeljen vijećnicima, a sjednica na kojoj bi ona trebala biti usvojena trebala bi biti održana u utorak, 22. prosinca, javila je Fena.

Valentin Inzko je posljednjom odlukom koju je donio za Mostar bez ikakvih dvojbi odredio da se izabere gradonačelnik po hitnom postupku. On je svojom odlukom naložio da se gradonačelnik mora izabrati, najdalje u trećem krugu glasanja, prostom većinom, za koju nije potrebno 18 glasova, nego bilo kakva većina. U istoj odluci Visoki predstavnik je proširio ovlasti koje će imati gradonačelnik, što će mu dati mogućnost da sam nametne gradski budžet ukoliko se on ne bude mogao izglasati na narednoj sjednici.

rtvfbih.ba/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak