Vijećnici Tuzle: Spriječite pravosudni teror nad Jurišićem

Radiosarajevo.ba
Vijećnici Tuzle: Spriječite pravosudni teror nad Jurišićem

Na sjednici Općinskog vijeća Tuzla jučer je usvojen zaključak da se od međunarodne zajednice i sudova zatraži pomoć u rješavanju slučaja Ilije Jurišića, piše Oslobodjenje.ba.

Podsjetimo, Ilija Jurišić je 2. decembra, u ponovljenom suđenju koje je naložilo Apelaciono vijeće Okružnog suda u Beogradu, osuđen na 12 godina zatvora.

Načelnik Tuzle Jasmin Imamović kazao je da je Općinsko vijeće donijelo ovakav zaključak, jer se više subjekata u zemlji i inostranstvu mora upoznati sa nepravdom koju je beogradsko pravosuđe napravilo prema Iliji Jurišiću i Tuzli.

"Okružni sud u Beogradu pokazao je da se bavi silom i nepravdom, a ne pravdom, ustavom i zakonom. Internacionalizacija znači traženje internacionalne zaštite unutar evropskog parlamenta i evropskih komisija za zaštitu ljudskih prava. To znači i da internacionalni krugovi utiču na to da pravosudni teror Okružnog suda u Beogradu prestane", naglasio je Imamović, dodajući da sada Apelacioni sud treba dobro obratiti pažnju na ovaj predmet, jer taj sud treba da brani obraz Srbije. 

"Ili će ga odbraniti tako što će utvrditi istinu i osloboditi nevinog Iliju Jurišića ili će ga potpuno uništiti i pokazati da se ne bavi pravom, nego politikom", zaključio je Imamović. 

OV Tuzla jučer je usvojio i budžet za 2014. od 41 milion maraka. U odnosu na budžet tekuće godine, ovaj je manji za čak dvanaest miliona. 

"Treba imati u vidu da je Vlada Federacije naslijedila dug ranije vlade prema MMF-u i da od 2007. godine svi u Federaciji primaju manje novca iz zajedničkog javnog prihoda. Općina Tuzla u prosjeku od tada dobija šest miliona maraka manje", rekao je Imamović. 

Vijećnici SDA uputili su pet amandmana na nacrt budžeta, ali nijedan od njihovih amandmana nije usvojen. Predsjednik Kluba vijećnika SDA Sabahudin Imamović kazao je da je zabrinut što su sredstva namijenjena za komunalnu infrastrukturu upolovljena. 

"Nekada su za te namjene bila predviđena 24 miliona maraka, sada je to 12 miliona. Jedino je pozitivno što se nije diralo u sredstva namijenjena za socijalno ugrožene građane, Narodnu kuhinju Imaret i Crveni križ", dodao je on. 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak