Vijeće odgovorilo na zahtjev bivših vojnika

Radiosarajevo.ba
Vijeće odgovorilo na zahtjev bivših vojnika

Vijeće ministara BiH se obavezuje da u budžet za 2012. uvrsti sredstva kojim će otpuštenim pripadicima OSBiH biti isplaćene penzije, u skladu sa zakonom, kazao je danas, 30. marta, u Sarajevu predsjedavajući Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda po završetku prvog dijela sjednice ovog tijela. 

Kako je objavila novinska agencija Fena, sredstva će biti prebačena entitetskim penzionim fondovima.

Vijeće ministara će također predložiti Parlamentu BiH da stavi van snage izmjene i dopune Zakona o Oružanim snagama BiH čime bi prestalo njegovo pravno dejstvo, a prava bivših vojnika bi od 1. aprila trebala biti regulisana kroz izmjene i dopune izvornog zakona.

Ministarstvo odbrane BiH je zaduženo da u saradnji s entitetskim vladama i penzionim fondovima otpočne završene procedure u smislu pripreme nacrta izmjena i dopuna izvornog zakona. 

Treći zaključak obavezuje Vijeće ministara BiH da parlamentu predloži zajedničko usvajanje budžeta i izmjena zakona. Vijeće ministara BiH usvojilo je danas i odluku o prijevremenom finansiranju u iznosu od 226,25 miliona KM. U drugom djelu sjednice, Vijeće ministara BiH je započelo raspravu o uštedama po svim budžetskim osnovama.

Pokušali smo doći do komentara predstavnika ovih vojnika na odlučeno, no oni se trenutno nalaze na sastanku kod Bevande. Istovremeno, ispred zgrade zajedničkih institucija u Sarajevu skandira se 'lopovi, lopovi', i traži smjena aktuelnog saziva Vijeća ministara BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak