Vijeće nacionalnih manjina: bez budžeta i podrške

Radiosarajevo.ba
Vijeće nacionalnih manjina: bez budžeta i podrške

U Sarajevu je jutros počela javna rasprava "Položaj i uloga Vijeća nacionalnih manjina FBiH" čiji je cilj informiranje novoizabranih članova Parlamenta FBiH o problemima s kojima se susreću kako nacionalne manjine, tako i samo Vijeće.
 
Raspravi su se odazvali predstavnici Parlamenta FBiH, međunarodne zajednice, kao i predstavnici nevladinih organizacija.
 
"Vijeće nacionalnih manjina FBiH djeluje već godinu dana, ali nažalost, još  nismo ostvarili nikakvu suradnju s vlastima u FBiH", potvrdio je medijima predsjedavajući Vijeća nacionalnih manjina BiH Nedžad Jusić.
 
Osnovni problemi Vijeća nacionalnih manjina FBiH proističu iz činjenice da prethodni saziv Parlamenta FBiH nije osigurao uvjete za rad Vijeća, a što je po zakonu bio dužan.
 
Vijeću nije odobren budžet, nije osiguran prostor za rad niti je imenovan državni službenik koji bi bio spona između Vijeća i Parlamenta FBiH. Također, Parlament FBiH nikada nije dao suglasnost na Poslovnik o radu i Statut te, shodno tome, nisu objavljena i potvrđena imena članova Vijeća romske nacionalnosti.
 
"Dosadašnja iskustva s vlastima u FBiH su veoma loša i sve što je urađeno, urađeno je samo zato što je bilo nametnuto od međunarodne zajednice. Nadamo se da će novi saziv Parlamenta FBiH učiniti više. Potrebno je samo malo truda. Mi, predstavnici nacionalnih manjina: Mađara, Čeha, Italijana, Jevreja i dr., smo i ambasadori BiH jer imamo odlične veze s ambasadama matičnih zemalja", istakla je potpredsjednica Vijeća nacionalnih manjina FBiH Irma Muratović.
 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak