Vijeće ministara utvrdilo nacrt budžeta za 2011.

Radiosarajevo.ba
Vijeće ministara utvrdilo nacrt budžeta za 2011.

Novoformirano Vijeće ministara Bosne i Hercegovine danas, 13. februara 2012, održalo je svoju prvu sjednicu na kojoj je prihvatilo Nacrt zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza za 2011. godinu, izjavili su nakon sjednice predsjedavajući Vijeća Vjekoslav Bevanda i ministar finansija i trezora Nikola Špirić

Bevanda je rekao da ukupna visina odobrenog budžeta iznosi 1.245.000.000 KM, od čega na rashode za bh. institucije odlazi 905 miliona maraka, a na servisiranjevanjskog duga 342 miliona.

Ministar Špirić, Bevandin prethodnik na mjestu bh. premijera, naglasio je da je odluka donesena jednoglasno.

Danas usvojeni Nacrt otvara mogućnost da se počnu pregovori o konturama budžeta za 2012, za koji se Špirić nada da će biti donesen što je moguće prije.

Također, dodali su sagovornici, današnja odluka stvara uslove za (konačno) deblokiranje procesa finansiranja institucija BiH.

Danas usvojeni nacrt zakona o budžetu za 2011. prosljeđuje se Predsjedništvu BiH, a potom Kolegiju Predstavničkog doma na potvrđivanje, javila je novinska agencija Fena. To će, kako se nadaju Bevanda i Špirić, biti završeno u najkraćem roku.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak