Vijeće ministara sutra bira direktore tri državne institucije

Radiosarajevo.ba
Vijeće ministara sutra bira direktore tri državne institucije

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine u četvrtak bi trebalo izabrati direktore tri državne institucije - Direkcije za evropske integracije, Uprave za indirektno oporezivanje i Regulatorne agencije za komunikacije.

Međutim, izgleda da će direktorske fotelje u ovim institucijama i dalje ostati prazne jer u Stranci demokratske akcije tvrde da će, ukoliko Vijeće ministara ove pozicije ne dodijeli Bošnjacima, zaustaviti sva preostala imenovanja rukovodilaca državnih institucija.

U SDA obrazlažu kako su tri navedene pozicije i dosad bile bošnjačke, te da, za razliku od ostalih, ne smiju biti predmet političke pogodbe.

Vezano: SDA pozvala Špirića da odgodi imenovanja direktora

Ukoliko Bošnjaci ne budu imenovani na ove tri čelne pozicije, bojim se da će doći do potpune blokade u izboru bilo koje čelne pozicije. Mi ćemo adekvatno, u dogovoru sa SBiH, znati odgovoriti na sva ta neprincipijelna djelovanja gospodina Špirića, kaže Šemsudin Mehmedović, potpredsjednik SDA.

Istovremeno, u SNSD-u kažu da će težiti zauzimanju čelnog mjesta u Upravi za indirektno oporezivanje, dok bi, nastavljaju, HDZ-u prepustili direktorsko mjesto u Direkciji za evropske integracije, s čim se slaže i sam HDZ.

Za Bošnjake bi, planiraju u SNSD-u, bilo ostavljeno direktorsko mjesto u Regulatornoj agenciji za komunikacije.

Međutim, od tri moguća Bošnjaka, o ovom pitanju u četvrtak će se izjašnjavati samo jedan – Safet Halilović, budući da je ministar odbrane Selmo Cikotić potvrdio da neće prisustvovati sjednici, a, kao što je poznato, kandidat SDA za ministra sigurnosti još nije potvrđen.

Očekujem da se gospodina Halilović ponaša u skladu sa ranije dogovorenim principima i ne očekujem da djeluje suprotno interesima Bošnjaka, kazao je Mehmedović.

Ministar Halilović, međutim, nije želio komentarisati nadolazeću sjednicu Vijeća ministara, tako da će tek u četvrtak biti poznato hoće li ukupno 11 direktorskih i zamjeničkih fotelja državnih institucija i dalje ostati upražnjeno.

rtvfbih.ba/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak