Vijeće ministara: Popis stanovništva u oktobru

Radiosarajevo.ba
Vijeće ministara: Popis stanovništva u oktobru

Vijeće ministara BiH utvrdilo je danas Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o popisu stanovništva, kućanstava i stanova u Bosni i Hercegovini 2013. godine, kojim se održavanje popisa pomjera za šest mjeseci

To znači da će popis biti održan u razdoblju od 1. do 15. oktobra 2013, a prema stanju na dan 30. septembra 2013. godine u ponoć, što se smatra referentnim datumom popisa. Prijedlog zakona, koji je pripremila Agencija za statistiku BiH, bit će upućen u parlamentarnu proceduru po žurnom postupku. 

Na današnjoj sjednici Vijeće je utvrdilo i Prijedlog zakona o odgovornosti za nuklearnu štetu kojim se uređuju pitanja građanske odgovornosti za nuklearnu štetu nastalu od uporabe nuklearne energije u mirovne svrhe. Prijedlog zakona, koji je pripremila Državna regulatorna agencija za radijacijsku i nuklearnu sigurnost, uz konzultacije s Međunarodnom agencijom za atomsku energiju (IAEA), kao i relevantnim institucijama u BiH, bit će upućen u parlamentarnu proceduru.

Ekonomija

U Programu se navodi da su očekivani pad eurozone u 2012. godini od 0,4 posto i planirana stagnacija rasta od 0,1 posto u 2013. godini ponajviše doveli do niske projekcije rasta ekonomije u BiH od svega 1,3 posto.

Usvojen je i Ekonomsko-fiskalni program za 2013. godinu, koji će do 31. januara  biti dostavljen Europskoj komisiji.  Ekonomsko-fiskalni program smatra se pripremom za Pretpristupni ekonomski program koji je obvezan dokument za zemlje kandidatkinje za članstvo u EU.

Vijeće je utvrdilo i Prijedlog za vođenje pregovora radi zaključivanja Memoranduma o razumijevanju za izgradnju i opremanje Univerzitetske biblioteke u Sarajevu između Kraljevine Saudijske Arabije i BiH, koja za gradnju Biblioteke, putem grant sredstava, planira dostaviti 82.500.000 saudijskih rijala (oko 32 miliona KM).

Hrvatska: Otpušteni radnici

Vijeće ministara BiH usvojilo je Informaciju Ministarstva civilnih poslova o realizaciji aktivnosti iz Akcijskog plana za prevazilaženje posljedica pristupanja Hrvatske EU, a u vezi s rješavanjem radnopravnog i socijalnog statusa radnika iz BiH koji su bili zaposleni u Republici Hrvatskoj, a u razdoblju 1991– 1995.otpušteni s posla. Analizom stanja u ovoj oblasti utvrđeno je da se službama zapošljavanja na području BiH prijavilo 13.636 oštećenih radnika, i to u Federaciji BiH 3.961, u Republici Srpskoj 9.548, a u Brčko Distriktu BiH 127 radnika.

Zadužen je ministar vanjskih poslova da donese odluku o imenovanju izaslanstva sastavljanog od predstavnika Vijeća ministara BiH, koje će izvršiti nužne pripreme te stupiti u kontakt i pristupiti pripremnim pregovorima na ekspertnoj razini s predstavnicima Vlade Hrvatske radi rješavanja radnopravnog i socijalnog statusa otpuštenih radnika.

Romi

Vijeće ministara BiH usvojilo je Informaciju Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice o aktivnostima na zaštiti prava romske nacionalne manjine u BiH u kojoj se navodi da je tijekom implementiranja Akcijskog plana za rješavanje problema Roma u razdoblju 2009– 2011. za stambeno zbrinjavanje Roma izdvojeno 9.935.405 KM

U 30 općina u BiH izgrađeno je 156 stambenih jedinica, sanirana 191 stambena jedinica, a 210 romskih obitelji koristi rekonstruiranu infrastrukturu (vodovod, kanalizacija, električna energija). Sredstva iz 2012. godina iskoristit će se za izgradnju i rekonstrukciju oko 70 stambenih jedinica i izgradnju infrastrukturnih objekata. 

U razdoblju 2009. – 2010. godine za zapošljavanje Roma izdvojeno je 1,5 milijuna KM, a ukupno je zaposleno 212 Roma evidentiranih u zajednicama za zapošljavanje, a sredstvima iz 2012. godine u iznosu od 710.000 KM planirano je zapošljavanje još 90 Roma. Za zdravstvenu zaštitu Roma u razdoblju 2009. – 2012. godine izdvojeno je 545.000 KM. 

Vijeće ministara zadužilo je Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice da najkasnije do marta 2013. pripremi revidirani akcijski plan BiH za rješavanje problema Roma u oblastima zapošljavanja, stambenog zbrinjavanja i zdravstvene zaštite. Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH će razmotriti mogućnost realizacije inicijative da u sljedećem razdoblju osigura zapošljavanje jedne osobe romske nacionalnosti koja će, osim ostalog, koordinirati rad romskih organizacija i pružati potporu u radu Odbora za Rome BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak