Vijeće ministara o ulasku Hrvatske u EU

Radiosarajevo.ba
Vijeće ministara o ulasku Hrvatske u EU

Tematska sjednica Vijeća ministara Bosne i Hercegovine posvećena implikacijama pristupanja Republike Hrvatske Europskoj uniji na Bosnu i Hercegovinu bit će održana danas u Sarajevu.

Prema predloženom dnevnom redu, bit će razmatrana Sumarna informacija o realizaciji Akcijskog plana za prevazilaženje posljedica pristupanja Republike Hrvatske Europskoj uniji, s Izvješćem za IV. kvartal 2012. godine o realizaciji Akcijskog plana te Mišljenje o tekstu triju odluka o derogaciji acquisa EU u odnosu na Luku Ploče, s analizom posljedica koje će prihvaćanje ponuđene derogacije imati za trgovinski režim Bosne i Hercegovine. 

Pred ministrima bi se trebao naći i Kratki pregled realizacije Mape puta za izvoz proizvoda životinjskog i biljnog podrijetla kao i Informacija o realizaciji 10 aktivnosti prema preporuci misije FVO-a. 

Vijeće ministara BiH bi trebalo razmatrati i Akcijski plan aktivnosti nadležnih institucija BiH koje trebaju biti realizirane do dana pristupanja Republike Hrvatske Europskoj uniji. 

Na dnevnom redu bi se trebala naći i Informacija o pograničnoj problematici: usklađivanje Bilateralnog sporazuma o graničnim prijelazima s acquisem EU; Sporazum o malograničnom prometu i njegovo usklađivanje s acquisem EU; uspostavljanje, izgradnja i opremanje graničnih inspekcijskih postaja Bijača i Gradiška; osiguravanje ljudskih kapaciteta za novouspostavljene granične prijelaze (Nova Sela/Bijača, Neum). 

Trebala bi biti razmatrana i Informacija o aktivnostima u vezi s mogućnošću prelaska granice s Republikom Hrvatskom s osobnom iskaznicom; Informacija u vezi s realizacijom kampanje informiranja javnosti o implikacijama ulaska Republike Hrvatske u Europsku uniju na BiH kao i Informacija o trilateralnom sastanku održanom 19. decembra 2012. u Bruxellesu. 

Predviđeno je i razmatranje Informacije o proceduri prihvaćanja zajedničke izjave o tumačenju i primjeni članka 11. Sporazuma o slobodnom tranzitu kroz teritorij Republike Hrvatske u i iz Luke Ploče i kroz teritorij BiH u Neumu, potpisanog 22.11.1998. godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak