Vijeće ministara EU: Dopušteno ponovno uvođenje viza

Radiosarajevo.ba
Vijeće ministara EU: Dopušteno ponovno uvođenje viza

Vijeće ministara Evropske unije (EU) danas je bez rasprave usvojilo regulaciju o izmjenama i dopunama Uredbe Vijeća EU-a koja se odnosi na državljane trećih zemalja ali i zemalja Zapadnog Balkana u vezi sa prelaskom vanjskih granica EU-a, javlja Anadolu Agency.

Izmijenjeni propis uvodi novu zaštitnu klauzulu, odnosno 'mehanizam suspenzije' kojim se dopušta privremeno ponovno uvođenje viznog režima, pod specifičnim okolnostima, za državljane trećih zemalja koji mogu nesmetano putovati u Evropsku uniju bez viza.

Pomenuti mehanizam će se primjenivati samo u specifičnim situacijama ako bi došlo do naglog porasta neregularnog priliva izbjeglica ili neosnovanih zahtjeva za odobravanje azila u zemljama EU.

Također, Vijeće ministara EU-a je navelo da je hitna mjera ukidanja bezviznog režima na šest mjeseci nekoj zemlji moguća i u slučaju nepoštivanja ugovora o readmisiji, odnosno u slučaju značajnijeg odbijanja zahtjeva EU-a da neka zemlja primi nazad svoje državljane koji budu zloupotrijebili postojeći bezvizni režim.

Inače, već je poznato da Evropska komisija, na prijedlog jedne ili više država EU-a, ima ovlaštenje da procijeni da li će se od državljana određene zemlje ponovo zatražiti vize za ulazak u “Šengenski prostor”.

Inače, navodi se da se “zaštitna klauzula” ne odnosi ni na jednu zemlju pojedinačno, već može biti primijenjena na bilo koju zemlju čiji državljani zloupotrijebe pravo da u zemlje EU-a putuju slobodno bez viza.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak