Vijeće ministara donijelo više odluka

Radiosarajevo.ba
Vijeće ministara donijelo više odluka

Vijeće ministara BiH utvrdilo je većinom glasova Prijedlog okvirnog zakona o uspostavljanju zbirnog zajedničkog registra nevladinih organizacija u Bosni i Hercegovini, koji će Ministarstvo pravde dostaviti Parlamentarnoj skupštini BiH na razmatranje po osnovnoj zakonodavnoj proceduri.    

Vijeće ministara BiH utvrdilo je većinom glasova Prijedlog zakona o usvajanju zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Tužilaštvu Bosne i Hercegovine i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Sudu Bosne i Hercegovine, koje je na privremenoj osnovi donio visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu 14.12.2009. godine, objavljenim u „Službenom glasniku BiH“ br. 97/09.

 Također, Vijeće ministara BiH većinom glasova utvrdilo je i Prijedlog zakona o usvajanju zakona o izmjenama i dopunama Zakona o krivičnom postupku Bosne i Hercegovine, koji je na privremenoj osnovi donio visoki predstavnik za BiH 20.2.2009. godine, objavljenom u „Službenom glasniku BiH“ broj 16/09.   

Ministarstvo pravde dostavit će ova tri prijedloga zakona Parlamentarnoj skupštini BiH na razmatranje po hitnoj proceduri kako bi bili usvojeni bez izmjena i dopuna.   

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH ranije je razmatrao ali nije dao podršku ovim prijedlozima zakona, zbog čega je neophodno ponoviti proceduru usvajanja.

 Vijeće ministara je usvojilo i Informaciju o revidiranom prijedlogu državnog koordinatora za IPA-u za alokaciju sredstava iz državnog programa IPA 2011  i naložilo  Direkciji za evropske integracije BiH da ažurirane projektne prijedloge  i revidiranu listu projektnih prijedloga IPA 2011 uputi Delegaciji Evropske unije u BiH na usvajanje. 

Također je prihvaćena Inicijativa Ministarstva finansija i trezora i određena delegacija za vođenje pregovora radi zaključivanja Kreditnog sporazuma između Bosne i Hercegovine i Saudijskog fonda za razvoj za finansiranje Projekta „Održivi povratak izbjeglica i raseljenih lica: obnova stambenih jedinica i infrastrukture“.

Također je prihvaćena analiza Ministarstva finansija i trezora i odredilo delegaciju za vođenje pregovora radi zaključivanja Kreditnog sporazuma između Bosne i Hercegovine i Saudijskog fonda za razvoj za finansiranje projekta izgradnje zgrade za općinske organe uprave u Srebreniku.      

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva civilnih poslova, je doinijelo i Odluku o usvajanju Projekta „Srazmjerno povećanje univerzalnog pristupa za najrizičnije populacije u Bosni i Hercegovini“ i Odluku o usvajanju Projekta „Jačanje DOTS strategije i unapređenja nacionalnog programa borbe protiv tuberkoloze, uključujući multirezistentnu tuberkolozu i kontrolu infekcije u Bosni i Hercegovini“.  

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva sigurnosti BiH, je donijelo i  Odluku o provođenju restriktivnih mjera protiv Liberije utvrđenih sa više rezolucija Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda.

Vijeće ministara BiH usvojilo je Strategiju za odgovor na HIV/AIDS u Bosni i Hercegovini 2011.-2016. godine, a njeno provođenje odvijat će se  prema operativnim planovima, koji će sadržavati provedbene aktivnosti s nosiocima obaveza, rokovima i finansijskim pokazateljima.  

Vijeće ministara BiH ocijenilo je opravdanim učešće instruktora Oružanih snaga Bosne i Hercegovine u misiji Snaga međunarodne sigurnosne pomoći (ISAF) u Afganistanu.

Na prijedlog Ministarstva odbrane, Vijeće ministara ocijenilo je opravdanim i učešće jednog podoficira Oružanih snaga Bosne i Hercegovine u ISAF-u u Afganistanu.

                                                        

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak