Vijeće ministara BiH: Projekt transporta prirodnog plina

Radiosarajevo.ba
Vijeće ministara BiH: Projekt transporta prirodnog plina

Vijeće ministara BiH danas  je u Sarajevu, u prvom dijelu 50. sjednice, usvojilo  Prilog institucija BiH za redovito godišnje izvješće o napretku BiH u procesu europskih integracija, za razdoblje od 1. septembra 2012, i  zadužilo Direkciju za europske integracije da Prilog prevede i dostavi Europskoj komisiji. 

Vijeće ministara BiH je također, na prijedlog Ministarstva vanjskih poslova BiH, utvrdilo je Prijedlog memoranduma o razumijevanju između RepublikeAlbanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Republike Hrvatske i Republike Grčke u svezi s potporom  i suradnjom u okviru realizacije projekta TAP i IAP.  Prijedlog memoranduma bit će upućen  Predsjedništvu BiH, a za bh. potpisnika predložen je zamjenik predsjedatelja Vijeća ministara BiH i ministar vanjskih poslova prof. dr Zlatko Lagumdžija

„Trans Adriatic Pipeline“ (TAP) je energetski projekt koji za cilj ima transport prirodnog plina iz regije Kaspijskog mora do južne Italije (i ostatka  Europe)  preko  Republike Grčke  i Republike Albanije. Bosna i Hercegovina, kao i čitava regija Zapadnog Balkana, bi trebala biti snabdijevana prirodnim plinom iz TAP-a preko planiranog Jonskojadranskog plinovoda (Ionian-Adriatic Pipeline – IAP) za koji je potpisana Ministarska deklaracija između Republike Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Republike Hrvatske.

Sjednica će biti nastavljena u utorak, 21. maja 2013. godine.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak